Hopp til navigasjon Hopp til innhold
FBI har frigitt sin over 20 år gamle mappe på Apples grunnlegger, Steve Jobs. Den gir et unikt øyeblikksbilde av den nå avdøde teknologigründeren. (Ill.: Per Ervland)

Oppringt av sjefen sjøl

– En veldig samvittighetsfull fyr.

Mange som utvikler app-er for iPhone, iPad og iPod Touch har ikke sluppet inn i App Store. Og flere av disse har blitt oppringt av en representant for Apple som forklarer hvorfor.

Tok jobben selv
De fleste tror nok at det er folk relativt lavt i Apple-systemet som har jobben med å ringe rundt.

Men slik er det åpenbart ikke alltid. For utvikleren Ram Arumugam fikk personlig telefon fra Apple-sjefen, etter å ha sendt ham en e-post.

Jobs forklarte at årsaken til at Arumugams «Economy for iPad» ikke slapp gjennom nåløyet var bruken av såkalt ikke-offentlig (non-public) kode eller privat API (Application Programming Interface). Dette tillater ikke Apple.

Skværet opp på telefon
De to skværet opp dette problemet sammen. Arumugam fjernet den aktuelle koden, og appen ble godkjent. Den er nå blant de mest populære appene innen øknomi-kategorien.

– Steve er en veldig samvittighetsfull fyr, og en mann som tar ting på sparket. Veldig få toppsjefer ville ta seg bryet med å lese e-posten fra utviklere og til og med ringe dem, sier Ram Arumugam til avisen Seattle Times.

Var det Steve?
Tidligere ITavisen-journalist og utvikler Martin Sivertsen hadde nylig en lignende opplevelse, etter å ha sendt inn en ny versjon av sin app Newsdesk til godkjenning i App Store.

– Jeg ble oppringt av en mann fra Apple som bare kalte seg Steve. Så vidt jeg husker sa han ikke etternavnet sitt.

Sivertsen hadde lagt inn en melding om at Apple ikke tillot at visse nyhetsartikler ble åpnet direkte i Newsdesk, men måtte åpnes i Safari.

Ville presisere Apples politikk
– Steve ville bare presisere at det ikke var Apple som hadde bestemt dette, men de store nyhetsorganisasjonene. Samtalen var svært gemyttlig, og han avsluttet med å si at jeg bare måtte ta kontakt om jeg fikk noe mer trøbbel. Jeg svarte spøkefullt at «da er det vel bare å ringe Apple og spørre etter Steve, da?». Hvorpå han repliserte «jada, det er jo bare én Steve i Apple».

Det at saken dreide seg om noe prinsipielt for Apples del er egnet til å styrke mistanken om at det virkelig var Jobs som ringte. Men Sivertsen tror egentlig ikke på dette.

– Etter stemmen å dømme dreide det seg nok om en betydelig yngre mann enn Jobs. Men helt sikker kan jeg jo ikke være.

Annonse
Stikkord: app store, steve jobs