Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Skimming-utstyr som dette kan fortsatt beslaglegges, selv om smuglerne går fri. (Ill.: Foto: Salt Lake City Police)

Dette er lov å ta med inn i Norge

Ny dom frikjenner skimming-smuglere.

Østeuropeiske bandemedlemmer som de siste årene har sittet i fengsel for å ha importert teknologi ment til å svindle bankterminaler i Norge, har rett til erstatning i stedet.

Lovlig, selv om det er kriminelt…
Det slår Høyesterett fast i en ny dom.

I følge dommen er det lovlig å ta med slikt utstyr inn i Norge, selv om det bevislig ikke kan brukes til noe annet enn grov vinningskriminalitet.

– Må legge seg flat
– Påtalemyndigheten har tatt ut tiltaler, og tiltale da med feil lovanvendelse. Så det må man bare legge seg flat for, sier statsadvokat Geir Evanger.

Det er snakk om et titalls utenlandske borgere. Alle er nå satt fri i kjølvannet av dommen.

Flere tilfeller
Ved juletider i 2004 ble en 25 år gammel fra Romania tatt på Gardermoen med skimmingutstyr.

Siden har det blitt flere slike tilfeller. I november i fjor ble for eksempel en ny rumener tatt på grensen med skimmingutstyr i bilen. Han ble dømt til ni måneders fengsel, noe som lagmannsretten senere satte opp til ett år og tre måneder.

Får erstatning
I følge dommen i Høyesterett skal mannen nå settes fri fordi han anskaffet utstyret i utlandet, og ikke i Norge. Dermed er forholdet ikke straffbart.

Mannen har nå reist hjem til Romania, der han kan forvente en klekkelig erstatning fra den norske stat for de ti månedene han sonet av dommen.

Kilde:
NRK Buskerud

Stikkord: svindel