Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Noe spøkefullt har Pirate Bay sett for seg en ny tilværelse på månen. I første omgang blir det nok bare en ballong, eller en satellitt. (Ill.: thepiratebay.org)

Her kan ingen stoppe dem

Piratene vil opp i lufta. Eller ut i rommet.

Fildelings-forkjemperne planlegger å lette fra jordoverflaten og flytte opp i lufta. Eller kanskje til og med ut i verdensrommet.

Vil irritere vettet av myndighetene
Det er den internasjonale sammenslutningen av piratpartier, PPI (Pirate Parties International) som ser på en slik løsning.

– Vi planlegger å en eller annen form for ballong og prøve å holde den oppe i lufta så lenge som mulig. Forhåpentligvis vil dette irritere vettet av myndighetene i så mange land som mulig, skriver den svenske ingeniøren Erik Lönroth på PPIs mailingsliste/forum lists.pirateweb.net.

Utenfor rekkevidde
I kurven under ballongen skal det trolig ligge teknologi som fungerer som sentral for piratkopiert materiale, tilsvarende det The Pirate Bay og andre såkalte trackere gjør i dag. Ved hjelp av vær og vind skal ballongen forflytte seg over landegrensene, og dermed være så godt som umulig å «ta» med legale midler.

Som kjent er reglene for fildeling og opphavsrett høyst ulike fra land til land. Og selv EU, som har en del felles regler når det gjelder slikt, har ikke klart å gjennomføre en felles politikk.

Ut i verdensrommet?
I følge andre debattanter på forumet kan det også bli aktuelt å flytte utenfor Jordens atmosfære, til en satellitt.

Dette er en sikrere løsning enn ballongen, i følge innsenderne. En ballong er svært sårbar for vær og vind, og kan også skytes ned.

Mindre utsatt
En satellitt vil utvilsomt være mindre utsatt. Men for begge løsningers vedkommende vil det være en utfordring å skaffe seg nettforbindelse. Og ikke minst domenavn og IP-adresse, siden den fysiske adressen vil være litt vanskelig å oppgi til registraren…

Uansett løsning vil det koste penger. og penger er ikke noe piratpartiene har. Men kronerullinger har de vist at de er ganske flinke til.

Prøvde å kjøpe land
The Pirate Bay prøvde i 2007 å kjøpe mikronasjonen Sealand utenfor kysten av England.

Dette måtte de gi opp på grunn av av prisen ble for høy. Men hadde de lykkes, ville det vært så godt som umulig for myndigheter og rettighetshavere å få has på nettstedet. Sealand er et fraflyttet fort fra 2. verdenskrig.

Krig eneste løsning
Det finnes ingen virksomhet der lenger, og «landet» ville følgelig ikke være avhengig av å undertegne internasjonale avtaler. Den eneste måten å få stoppet priatvirksomheten på, ville være å erklære landet krig.

Diskusjonene rundt flyttingen kan du for øvrig lese på lists.pirateweb.net

Stikkord: fildeling, the pirate bay