Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nå kan du i mye større grad enn før bestemme hvem som skal se hva du legger ut på Facebook. (Ill.: Facebook)

Lettere å blokkere sjefen

Mye mer kontroll på nye Facebook.

I går skrev om ryktene som gikk rundt lanseringen av «nye» Facebook.

Natt til i dag norsk tid kunne Facebook-sjefen Mark Zuckerberg endelig presentere endringene.

Vennegrupper
Det er ikke snakk om noen total omlegging av verdens mest populære nettsamfunn, slik mange spådde på forhånd. Snarere dreier det seg om tillegg til de funksjonene vi allerede har.

Den viktigste endringen er utvilsomt muligheten til å opprette vennegrupper. Dette kommer i tillegg til dagens vennelister, men innebærer langt mer presise styring av hvem som skal få se hva.
Slik oppretter du en gruppe. Så kan du legge venner til etter tur (trykk forbokstav).
Steng Mamma ute
Nå kan du eller gruppa du har opprettet eller er medlem av velge deg ut en gruppe venner som skal få se noe av det du skriver, og så kan du la andre og mindre personlige ting du måtte ha på hjertet bli kringkastet til alle.

Dette løser langt på vei problemet med å ha sjefer, lærere og foreldre som venner. Om du vil si noe til vennene dine som disse ikke bør få vite eller som ikke angår dem, kan du gjøre det i en av vennegruppene i stedet.
Slik ser en familiegruppe ut.

De andre har det
Du kan for eksempel lage én gruppe for venner, én for familie, én for kolleger på jobben og én «public»-gruppe som omfatter hele vennekretsen din.

Grupper kan ha sine egne, interne regler. For eksempel kan dere bestemme at deler av innholdet skal vises for alle andre, mens andre deler bare skal kunne ses av medlemmene.

Gruppesystemet er imidlertid litt «velkommen etter». For både Yahoo og Google har allerede lignende systemer på plass i henholdsvis Flickr og YouTube.

Tror trafikken vil øke
Mange vil likevel trolig hilse endringen velkommen.

Og Facebook-sjefen Zuckerberg tror nå at mengden av budskap vil øke, siden folk ikke lenger trenger å være fullt så forsiktige med hva de vil meddele.

Last ned direkte
Den andre store endringen er muligheten til å laste ned bilder, videoer og annet materiale. Så langt har det bare vært mulig å laste opp, eller å laste ned fra eksterne nettsteder du peker til.

Nå kan du altså laste ned ditt eget materiale direkte fra Facebook, for eksempel som sikkerhetskopi.

– Som en PC
Den tredje store nyheten er et eget kontrollpanel som hjelper deg å holde styr på kontakter, grupper og innhold på Facebook-kontoen din. Her kan du på bestemme hvem som skal se hva, og fjerne og legge til innhold uavhengig av statusfeltet.

– Ideen er at din Facebook-konto skal være som en PC, der folk har kontroll over informasjonen sin i ulike sammenhenger,sier Zuckerberg.

Den nye utgaven av Facebook er ikke helt på plass ennå, men rulles ut i løpet av de nærmeste dagene. Grupper ser imidlertid ut til å fungere allerede nå.

Les også: Nå kan du laste ned alt (DinSide.no).

Kilder:
Facebooks blogg
Yahoo News/AFP

Stikkord: facebook