Hopp til navigasjon Hopp til innhold
DSC04229 (Ill.: Thomas Marynowski)

Dette er de nye Nokia-telefonene

Vi har prøvd nye Symbian^3-mobiler. Duger de?

Forrige uke, under en pressekonferanse i London, annonserte Nokia den kraftige businessmobilen E7, samt de litt enklere telefonene C7 og C6-01. Disse tre, i tillegg til tidligere annonserte N8, representerer Nokias nyeste satsing på Symbian^3, en oppfrisket, raskere og enklere utgave av deres operativsystem for mobiltelefoner.

Nå har vi fått muligheten å teste samtlige på en presentasjon onsdag ettermiddag, og vi likte det vi så.

De helt klart mest relevante for oss teknologi-interesserte er N8 og E7, som begge er mektige mobiler med mye kraft og masse muligheter.

Er i rute
N8 er rett rundt hjørnet. Det har vært litt snakk om forsinkelser, men norske Nokia sier at det gjelder noen forhåndsbestillinger, og fakta er at leveransene begynner i slutten av september, og mobilen kommer i butikkene i løpet av oktober.

N8 er et monster når det gjelder multimedia. Vi fikk presentert både lyd og bildeavspilling på et anlegg av svært høy kvalitet, gjennom HDMI, og kvaliteten er helt klart forbløffende. Du kan fint spille av HD-filmer fra telefonen, og vi tipper at de fleste ville ikke en gang innsett at materialet kommer fra en mobil.

N8 vil koste deg 4499 kroner uten abonnement, og 1299 med Telenor-abonnement.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Det beste kameraet
Telefonen har også et kamera som Nokia påstår er det beste på en mobil noensinne. En ting er at størrelsen på bildene er på 12 megapiksler, en annen ting er at sensoren, optikken og andre parametre er av ypperste kvalitet. Så både stillbildene og videoopptakene (i 720p) skal være eksepsjonelt gode. Eksempler vi fikk sett tyder helt klart på det, men vi må selvsagt teste dette selv i praksis før vi uttaler oss.

Telefonen har 16 GB lagringsplass og plass til minnekort, så du får dyttet nok av innhold inn. Vi klikket oss gjennom menysystemene, og Symbian^3 er absolutt rask og fin, samtidig som irritasjonsmomenter som dobbelklikking og unødvendige menyer er fjernet. Men det er fremdeles ikke like stilrent som visse andre plattformer.

Telefonen har 4 tommers AMOLED-skjerm.
(Ill.: Thomas Marynowski)

E7 er ganske lik N8 når det gjelder grunnleggende spesifikasjoner. Den har imidlertid en større og bedre skjerm (4 tommer AMOLED, mens N8 har «bare» 3.5 tommers LCD). Kameraet er derimot ikke like godt, det har 8 megapiksler og LED-blits, i motsetning til Xenon på N8.

Herlige taster
Den største forskjellen er selvsagt tastaturet. Det er meget godt. Tastene er store og responsive. Nokia lover også egne norske taster ved lansering, modellen vi prøvde var en prototype og hadde ikke det.

Det er hyggelig å se at QWERTY-mobiler vender tilbake – med E7 og HTC Desire Z blir plutselig forretningsmarkedet tatt godt vare på.

C7 og C6-01 er helt klart også interessante telefoner på den rimeligere enden av skalaen, de har flotte AMOLED-skjermer, fine kameraet og nok av muligheter til å holde seg relevante.

Følg med for full test
Som sagt – N8 kommer veldig snart, og vi venter på endelige testeksemplarer. E7 og C-modellene skal komme senere i år. Vi kommer med fullverdige tester av disse så snart det lar seg gjøre.

Nokia er definitivt på rett spor her, både N8 og E7 føles skikkelig gode rent teknisk. Symbian^3 er heller ikke så verst, men vi må prøve OSet over lengre tid før vi avgir endelig dom.

Stikkord: Mobil, nokia