Hopp til navigasjon Hopp til innhold
DHCP har hittil hindret folk i å ta kopier via HDMI-kabelen. Nå er trolig dette hindret brutt. (Ill.: Qued)

Åpner for kopiering via TV-kabelen

HDCP-sperre trolig brutt. Universalnøkkel på nettet.

Film- og TV-bransjens kopisikringssystem for HD-materiale har lenge vært ansett for relativt sikkert. Nå tyder alt på at systemet er knekt.

Skal hindre kopiering via kabel
HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) skal hindre folk i å ta ut lyd- og bildesignaler via HDMI-kabelen.

Slike kabler er nå mer eller mindre standard i alle DVD- og Blu-rayspillere, TV-bokser fra kabelselskapene og mediesenterløsninger. Samtidig sitter det HDMI-innganger i de fleste moderne TV-er og projektorer.

Kode på nettside
I følge en melding som i dag gikk ut på Twitter, er universalnøkkelen til HDCP nå ute i det fri.

I følge meldingen ligger koden på denne nettsiden.

Marerittet blir virkelig
I september 2005 – noen måneder før den offisielle lanseringen av Blu-ray – uttalte Hollywood-sjefen Andrew G. Setos at dette var siste sjanse for filmbransjens kopisikringssystemer. Klarer noen å bryte sperrene på Blu-ray og HDMI, så er katta ut av sekken for godt, mente han.

Mye tyder på at Setos verste mareritt nå har blitt virkelighet.

Kopier fra PS3
Blu-ray-filmer av alle slag ligger allerede ute som piratkopier på nettet, ofte i full 1080p-kvalitet. Det er med andre ord ingen sak å knekke kopisikringen på Blu-ray-platene.

Nå ser det altså ut som om HDCP også er brutt. Noe som i praksis betyr at du bare trenger å strekke en HDMI-kabel mellom Blu-ray-spiller og PC og ta kopien derfra.

Om dette er enklere enn å rippe platen direkte fra et Blu-ray-rdrev, skal være usagt. Men Blu-ray-spillere er så langt bare innebygd i et fåtall PC-er, så mange vil nok synes det er greiere å bare bruke PS3 eller stuespiller til kopieringen.

Har prøvd å sperre analogt
Ironisk nok har bransjen flere ganger prøvd å stenge de analoge utgangene på TV-bokser og Blu-ray-spillere, for å hindre at folk tar analoge kopier.

Nå ser det ut til at de ikke lenger trenger å bry seg med dette.

Knekket før?
Egentlig er det mest oppsiktsvekkende at koden er brutt først nå. For allerede i 2001 hevdet den nederlandske kryptografen Neil Ferguson at han hadde brutt HDCP. Han ville imidlertid ikke publisere resultatene, i frykt for juridisk trøbbel i USA, dit Ferguseon reiste hyppig i embets medfør.

I 2006 sa den amerikanske IT-professoren Ed Felten at det ikke er noe problem å knekke koden.

Les også digi.no.

Stikkord: drm, hdmi