– Blu-ray kommer ikke til å dø!

Sony fant det for godt å holde egen pressekonferanse om Blu-ray på IFA-messen i Berlin. Det virket ikke så overbevisende...

BERLIN/IFA (ITavisen): Enkelte – blant andre Apple-sjefen Steve Jobs – har i det siste spådd Blu-ray en stille død. Men selv om mange mener optisk, diskbasert lagring er helt ut i en tid med nettstreaming, USB-harddisker med terabytes og stadig billigere SSD-disker, er det fortsatt liv i formatet som skulle ta over for DVD.

Høyt salg
Det mener i hvert fall Sony. Naturlig nok, siden det var de som fant opp formatet og har investert brorpartene av pengene som skulle til for å bringe det ut til forbrukerne.

Hele 65 millioner Blu-ray-spillere er solgt siden lanseringen i 2003. 38 millioner av disse er PS3. Mer imponerende er det kanskje at det finnes hele 600 millioner disker der ute. Da inkluderes både de som er solgt, de som fortsatt står i hyllene og tomdisker til opptak/brenning.

Annonse

Enklere brenning
Nå kommer Sonys Optiarc-selskap med en serie nye brennere som de håper PC-produsentene skal installere i sine kommende modeller. Selskapet har stor tro på at folk skal legge sine hjemmefilmer, bilder og musikk på de 50GB (i dag, større disker på opptil 128GB kommer), optiske skiver.

– Brenning av Blu-ray har så langt vært en langsom og omstendelig prosess som få vanlige brukere har gitt seg i kast med. Men nå vil dette forandre seg, sier Sony Optiarcs Thomas Nedder.

Demonstrasjon
Mens han snakker, står en japaner klar ved PC-en for å demonstrere hvor enkelt det har blitt.

– 10 minutter, sier han. – Eller maksimalt 16.

Meningen er at prosessen skal gå under pressekonferansen, og at vi skal få se resultatet på slutten. Men det får vi ikke.

Harddisker i stedet?
Vi drister oss til å spørre om ikke brenning er ut, nå som du kan plukke opp terabyte-hardddisker i nettbutikken til lavere pris enn Sonys nye brennere.

– Det tror vi ikke, svarer Nadder. – Harddisker, minnekort og optiske disker vil eksistere side om side og komplementere hverandre. Vi snakker ikke om et enten eller her, men et både og.

Han fortsetter med å forklare alle fordelene med optiske disker framfor harddisker. Du mister ikke så lett data, du kan organisere bilder og film bedre, gi bort disken til familie og så videre.

– Apple vil komme etter
Apple har som kjent ikke Blu-ray-drev i sine maskiner, og har offisielt uttalt at de ikke tror mediet har en framtid.

Det skremmer ikke Sony.

– Apple er fortsatt med i Blu-ray-konsortiet. De har ikke meldt seg ut. Før eller seinere må de også komme etter, sier Thomas Nader selvsikkert.

I mens kommer det en stygg lyd fra Blu-ray-drevet i den stasjonære Vaio-maskinen som tygger videre på den tomme platen. Kanskje jobber den ennå…

Annonse
Annonse