Sony fant det for godt å holde egen pressekonferanse om Blu-ray på IFA-messen i Berlin. Det virket ikke så overbevisende...

Annonse


– Blu-ray kommer ikke til å dø!

BERLIN/IFA (ITavisen): Enkelte – blant andre Apple-sjefen Steve Jobs – har i det siste spådd Blu-ray en stille død. Men selv om mange mener optisk, diskbasert lagring er helt ut i en tid med nettstreaming, USB-harddisker med terabytes og stadig billigere SSD-disker, er det fortsatt liv i formatet som skulle ta over for DVD.

Høyt salg
Det mener i hvert fall Sony. Naturlig nok, siden det var de som fant opp formatet og har investert brorpartene av pengene som skulle til for å bringe det ut til forbrukerne.

Hele 65 millioner Blu-ray-spillere er solgt siden lanseringen i 2003. 38 millioner av disse er PS3. Mer imponerende er det kanskje at det finnes hele 600 millioner disker der ute. Da inkluderes både de som er solgt, de som fortsatt står i hyllene og tomdisker til opptak/brenning.

Enklere brenning
Nå kommer Sonys Optiarc-selskap med en serie nye brennere som de håper PC-produsentene skal installere i sine kommende modeller. Selskapet har stor tro på at folk skal legge sine hjemmefilmer, bilder og musikk på de 50GB (i dag, større disker på opptil 128GB kommer), optiske skiver.

Annonse
– Brenning av Blu-ray har så langt vært en langsom og omstendelig prosess som få vanlige brukere har gitt seg i kast med. Men nå vil dette forandre seg, sier Sony Optiarcs Thomas Nedder.

Demonstrasjon
Mens han snakker, står en japaner klar ved PC-en for å demonstrere hvor enkelt det har blitt.

– 10 minutter, sier han. – Eller maksimalt 16.

Meningen er at prosessen skal gå under pressekonferansen, og at vi skal få se resultatet på slutten. Men det får vi ikke.

Harddisker i stedet?
Vi drister oss til å spørre om ikke brenning er ut, nå som du kan plukke opp terabyte-hardddisker i nettbutikken til lavere pris enn Sonys nye brennere.

– Det tror vi ikke, svarer Nadder. – Harddisker, minnekort og optiske disker vil eksistere side om side og komplementere hverandre. Vi snakker ikke om et enten eller her, men et både og.

Han fortsetter med å forklare alle fordelene med optiske disker framfor harddisker. Du mister ikke så lett data, du kan organisere bilder og film bedre, gi bort disken til familie og så videre.

– Apple vil komme etter
Apple har som kjent ikke Blu-ray-drev i sine maskiner, og har offisielt uttalt at de ikke tror mediet har en framtid.

Det skremmer ikke Sony.

– Apple er fortsatt med i Blu-ray-konsortiet. De har ikke meldt seg ut. Før eller seinere må de også komme etter, sier Thomas Nader selvsikkert.

I mens kommer det en stygg lyd fra Blu-ray-drevet i den stasjonære Vaio-maskinen som tygger videre på den tomme platen. Kanskje jobber den ennå…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse