IFA-messen arrangeres for 50. gang. Første gang var i 1924.

Annonse


86 år med elektronikk

BERLIN/IFA (ITavisen):I dag åpner IFA (Internationale Funkausstellung) offisielt for publikum her i Berlin.

Begynte med 242 utstillere
Den første IFA-messen gikk av stabelen allerede i 1924, med beskjedne 242 utstillere av datidens moderne radioutstyr.

I dag – 86 år etter – arrangeres messen for 50. gang. Den ble i mange år arrangert bare annet hvert år, og tok naturlig nok pause under nazi-tiden og 2. verdenskrig.

Venter 230 000
Messen har etterhvert utviklet seg til å bli verdens største i sitt slag, og teller i dag hele 1423 utstillere med stort og smått. 230 000 besøkende ventes.

Annonse


Faktisk ikke så mange flere enn i 1924, da hele 180 000 berlinere og folk fra andre deler av verden tok turen ut til det den gang 3300 kvadratmeter store messeområdet.

I dag breier messen seg over mer enn 134 000 kvadratmeter og 26 messehaller. Nesten alle typer elektronikk er dekket, fra strykejern til PC-er, bilstereo og voksne hjemmekinoanlegg.

3D i fokus
3D står også i år i sentrum på standene til store selskaper som Sony, LG, Samsung, Sharp, Philips og Panasonic. Over alt på messeområdet møter du alvrolige unge menn (og noen kvinner) med rare briller på. Foren dem henger en gigantisk skjerm med uklare bilder (for deg som ikke har briller).

Det er vanskelig å forestille seg en fullstendig 3D-isering av TV-universet med det første. Men til spill og enkelte filmer fungerer det fabelaktig.

Blu-ray med 3D er på full fart inn, men også dette krever briller. Brilleløse 3D-skjermer, slik vi blant annet så i las Vegas i 2008 (CES-messen), er fraværende.

Over alt på messeområdet står det alvorlige menn med rare briller.
(Ill.: Foto: Tore Neset)

Apple-avdeling uten Apple
Nytt av året er en egen Mac/Apple-avdeling, kalt iZone. Apple er selv ikke representert, men nesten alt som kan krype og gå av produsenter av tilleggsutstyr er med.

Samsung er i år svært dominerende, både når det gjelder pressetilstelninger og utstillinger. Sony, Philips og Panasonic er selvsagt sterkt til stede, men må finne seg i å spille annenfiolin i forhold til den stadig sterkere giganten fra Sør-Koroa.

Masse «padder»
I går kunne de både presentere iPad-konkurrenten Galaxy og verdens første bærbare PC med innebygd 4G.

Det er ikke bare Galaxy som vil inn på dette markedet. Standene formelig bugner av lese/surfebrett. Mange med Windows. men langt de fleste med Android. Men Galaxy er så langt den mer sexy av de vi har registrert.

OLED ute av bildet
OLED-skjermer var for to år siden den store IFA-nyheten. I dag er det knapt en skjerm å se med denne teknologien.

Derimot er LED-skjermene over alt. Den største av dem (de med 3D-støtte) – fra LG – er nå 72 tommer.
led_72_lg

Flere kinesere
Ellers har det kinesiske innslaget økt markant, med en vekst på formidable 140 prosent siden i fjor dersom du legger sammen Kina, Hong Kong og Taiwan. Det merkes godt i messehallene, der kinesisk nå nesten er i ferd med å erstatte tysk som hovedspråk.

Spillbransjen er nesten usynlig her på IFA – de har sine egne messer blant annet i Köln og Los Angeles. Men PC-bransjen blir stadig mer synlig, med viktige aktører som Acer og Lenovo i spissen. Intel er også godt representert, og hadde en egen opptreden under Samsung-pressekonferansen i går.

Også Google er sterkt representert her i år. Tirsdag kommer sjefen sjøl, Eric Schmidt, hit til Berlin for å holde foredrag.

Dårlig med DAB
Hallene er fulle av nettradioer og tradisjonelle FM-mottakere. Men digitalradiosystemet DAB – som NRK, P4 og andre tunge aktører på radiofronten her hjemme sverger til – har tradisjonelt vært vanskelig å oppdrive her i Berlin.

Men i år ser det ut til å skje noe. Den britiske DAB-spesialisten Pure har en stor stand, og flere tyske radiostasjoner har nå sendinger.

Likevel er det ingen ting som tyder på at eterbasert digitalkringkasting er i ferd med å ta av.

En av de mange utstillerne vi snakket med uttrykte det slik:

– DABs framtid i Tyskland er veldig usikker. Det er liksom ikke en «greie» her, som for eksempel i Norge, Danmark og Storbritannia. Vi tror rett og slett ikke på DAB.

I følge IFAs egen offisielle database er det totalt 18 modeller her som har DAB eller DAB+ – de fleste kombinerte FM og/eller nettradioer. Det må trolig være en stor skuffelse for de norske DAB-tilhengerne som har tatt turen hit.

Annonse