Piratpartiets leder Rickard Falkvinge har inngått samarbeidsavtale med Julian Assange i Wikileaks.

Annonse


Wikileaks + Piratpartiet = sant

To av verdens fremste nett-opprørere vil fra nå av samarbeide tett. Det gjelder Wikileaks-sjefen Julian Assange og Piratpatiets leder Rickard Falvinge.

Benektet samrøre
Det har lenge vært kjent at varslernettstedet bruker den svenske nettleverandøren PRQ, som gjennom tidligere eiere er assosiert med The Pirate Bay.

Offisielt er Piratpartiet og Pirate Bay helt adskilte, og representantene både for partiet og piratportalen har i mange år benektet hardnakket at de har noe med hverandre å gjøre.

– Ikke bare prat
Men nå er i hvert fall forbindelsen mellom Wikileaks og det svenske Piratpartiet bekreftet.

Annonse
– Dette er et av våre kjennetegn. Vi prater ikke bare. Vi handler. ved å bruke våre egne ressurser og vår egen tid bidrar vi til å forbedre verden framfor å flytte penger og rapporter og unngå ansvar slik andre politikere gjør, sier partiformann Rickard Falkvinge i en meldingpartiets nettside.

Spres på svenske servere
Først og fremst består samarbeidsavtalen i at Piratpartiet sikrer Wikileaks materiale ved å plassere servere rundt om i Sverige.

Svensk lovgiving, i hvert fall slik den er i dag, gir effektiv beskyttelse mot myndighetenes inngripen mot nettstedet.

Konstant trussel
Wikileaks har vært under konstant trussel om å bli stengt siden de startet opp. Trusselen har dels kommet fra amerikanske myndigheter, dels fra næringslivet og uavhengige miljøer som kan karakteriseres som må betegnes som kriminelle eller halvkriminelle.

I februar 2008 stengte amerikanske myndigheter Wikileaks.org, etter påtrykk fra en bank som opplevde å få interne dokumenter lagt ut av en intern varsler.

Tilsvarsrett brukt som årsak
Begrunnelsen var interessant at banken ikke hadde fått imøtegå påstandene som ble framsatt, slik skikken er i den vanlige pressen.

Banken har imidlertid ikke brydd seg om å tilbakevise noe som helt, og retten som beordret Wikileks stengt tok ikke stilling til sannhetsgehalten.

– Et godt hjem
Julian Assange har godt håp om at Sverige vil være et godt hjem for Wikileks.

– Vi håper at den nye Riksdagen (det er valg i Sverige 19. september, journ. anm.) ytterligere vil styrke Sveriges presselover. Vestlige demokratier er ikke alltid så frie som vi tror, og pressefriheten trenger konstant overvåking. Rent konkret ønsker vi at Sverige skal kopiere Islands «Moderne Medier»-initiativ. Dette vil også Piratpartiet, sier Assange.

Island fristed

Da Wikileaks offentliggjorde de hemmelige Pentagon-papirene om Afghanistan-krigen, brukte Assange Island som nødhavn.

Han har seinere uttalt at han blir forfulgt av amerikanske agenter, og at han mottatt trusler i kjølvannet av avsløringene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse