Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Riktig så ille som på dette bildet av en Google Nexus er det vel ikke. Men like fullt mener amerikanske forskere at fingermerker på skjermen kan røpe deg. (Ill.: T3CHH3LP)

Fettflekker avslører «passordet» ditt

– Pekeskjerm farlig for sikkerheten, hevder forskere.

Android-telefoner har en sikkerhetsmekanisme som lar deg tegne et mønster for å komme inn på telefonen din.

– Tvilsomt system
Dette systemet er høyst tvilsomt, skal vi tro forskere ved University of Pennsylvania i USA.

I følge en fersk forskningsrapport kan fettflekkene som avsettes på skjermen gi kriminelle hint om hvordan mønsteret du bruker for å slippe inn er.

PIN-kode i versjon 2,2
Med versjon 2,2 av Android har man også fått muligheten til å bruke PIN-kode eller et passord. En tallkombinasjon er det ikke fullt så enkelt å avsløre via flekker på skjermen. Spesielt ikke om man har brukt den til andre ting i ettertid. Men mønsteret er det fortsatt mulig å bruke etter oppdateringen.

Nå må det sies at mønsteret bare er første dør inn til telefonen. Om telefonen er skrudd av , må man naturligvis inn med SIM-kortets PIN-kode når man skrur den på.

Kan snoke
Men er den på, og bare beskyttet av Androids mønster, skal det altså være mulig å «lese» dette mønsteret. Det er jo også mulig å lese innholdet på telefonen selv om man ikke bruker SIM-kortet.

Dermed kan en tyv eller snoker – i hvert fall teoretisk få tilgang til dine private opplysninger, eller fortrolig opplysninger i forbindelse med jobben din.

Ikke helt lett
Forskerne brukte spesielle lys- og fototeknikker for å reprodusere mønstrene, og understreker at det ikke er gitt at en vanlig «huskriminell» kan gjøre dette etter dem.

Likevel mener de det er ganske stor sjanse for at en person med kunnskaper, utstyr og tålmodighet vil kunne finne «passordet».

Varme neste
– Vi viser at det i mange situasjoner er mulig å gjenskape mønsteret helt eller delvis, selv ved å bruke telefonen etterpå eller ved å simulere kontakt med klær i ettertid, heter det i forskningsrapporten.

Forskernes neste prosjekt er å undersøke om spor etter varme også kan føre til at folk kan lese hva du har holdt på med på skjermen.

Stikkord: android