Hopp til navigasjon Hopp til innhold
TO SKJERMER: Libretto W100 har alle fordelene med en PC, men ingen av ulempene med en iPad, hevder Toshiba. (Ill.: WoW-PoW.CoM)

En slik PC har du aldri sett før

Toshiba avslører bærbar med to skjermer.

En liten spillkonsoll som Nintendo DS har det. Men bærbare, fullblods PC-er med to skjermer er på ingen måte hverdagskost.

Delt i to
Likevel finner japanske Toshiba det nå for godt å presentere en flunkende ny bærbar der det tradisjonelle tastaturet er erstattet av en pekeskjerm, Libretto W100.

Slikt har jo også iPad og de utallige andre lesebrettene der ute. Men ingen av dem er delt i to, slik at maskinen kan klappes sammen før den puttes i sekken.

Skriv med tommelen
Fordelen med virtuelt i stedet for fysisk tastatur er åpenbare, mener Toshiba. På reise er det ikke alltid sikkert du kan skrive på vanlig måte. Det kan være trangt, og det kan for eksempel tenkes at du skal svare på en e-post mens du står oppreist.

Da er det kjekt å gjøre om tastaturet fra et standard Qwerty-tastatur til et tommeltastatur tilsvarende det man finner på en mobil. Maskinen kan dermed (trolig med et skrik) opereres med én hånd om det kniper. Hele seks ulike tastaturvarianter kan velges, i tillegg til språk (foreløpig bare engelsk).

Varmen ligger øverst
En annen fordel er at du kan plukke opp maskinen hvor som helst. Det er programvaren som regulerer språket på tastaturet. Dermed slipper du å komme hjem uten æ, ø og å om du for eksempel har kjøpt den på flyplassen i Singapore.

I følge anmelderen som har testet maskinen for nettstedet WoW-PoW.CoM blir maskinen raskt varm. Men varmen holder seg i den øvre delen, siden elektronikken er lagt inn der. Med andre ord risikerer du ikke å bli varm i fanget eller på hendene når du bruker W100.

Windows og Intel
Maskinen, som kjører Windows 7 og veier like under 700 gram, har to batterier. Toshiba oppgir levetiden til mellom 2 og 4 timer, alt etter hvordan den brukes.

Begge skjermene er sjutommere (1024 X 600) og kan brukes både horisontalt og vertikalt (skifter automatisk). Prosessoren om bord er en 1,2 GHz Intel Pentium U5400, den har 2GB DDR3-minne, 62GB SSD-disk. For uten standard WiFi støtter den innebygde senderen og mottakeren også WiMax (en trådløs standard med mye lenger rekkevidde enn WiFi). I tillegg har maskinen Bluetooth-støtte.

Koster 9000 kroner
Den har bare en MicroSD kortplass. Du kan altså ikke sette et standard SD/SDHC-minnekort fra kameraet ditt rett inn, men må i stedet bruke en kortleser via USB-porten eller en overgang.

Prisen er i Japan satt til 124 800 yen – tilsvarende 9000 norske kroner. Det betyr at den faktisk er dobbelt så dyr som den billigste iPad-en.

Her kan du se hvordan W100 fungerer i praksis:

Stikkord: mini-pc, toshiba