Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Skjermbilde 2010-08-10 kl. 09.03.27 (Ill.: Craigslist.org)

– Kutt ut sex-annonsene

Kvinnegruppe ut mot Craigslist.

Tjenesten er nesten ukjent her i landet, selv den er representert her. Men i USA er Craigslist ett av de mest populære nettstedene med nesten 50 millioner månedlige brukere.

Alt mellom himmel og jord
Årsaken er at du her finner alt mellom himmel og jord – fra brukte ting som kjøpes og selges og kontaktannonser til opplysninger om hvor og når arrangementer og vennefester går av stabelen. En slags blanding av Finn.no, Møteplassen og Facebook, med andre ord.

Tjenesten har et svært enkelt grensesnitt, og minner om nettsider fra midten av 90-tallet. Det som skiller Craigslist fra andre er vekten på nærmiljøet. Her finner du det som foregår der du er – du trenger ikke på forholde deg til det som skjer langt fra der du bor eller befinner deg.

Helt feil for Oslo-folk
Men slår du opp på arrangementer i Oslo-utgaven (http://oslo.no.craigslist.org/), finner du masse tilbud som verken har noe med Oslo å gjøre eller er spesielt interessant for oss som bor i Norge.

Her er det tvert i mot tilbud om striptease og ulike seksuelle tjenester i Phoenix, Baltimore og andre byer i USA. Med andre ord uforfalskede sex-annonser.

– Fører til overgrep
Nå tar den amerikanske kvinneorganisasjonen The Rebecca Project affære. De har rykket inn en annonse (pdf) i storavisene Washington Post og San Francisco Chronicle der de innstendig ber Craigslist om å fjerne disse sex-annonsene.

Årsakene er at at disse sex-annonsene har ført til overgrep mot kvinner, hevder annonsen. Annonsen er formulert som et brev til Craigslist-grunnlegggeren Craig Newmark.

Det begynner slik:

Kjære Craig,

Jeg er «AK». I 2009 møtte jeg en mann som er dobbelt så gammel som meg. Han lot som om han var kjæresten min, og dermed endte mitt liv som vanlig jente som så fram til utdanning, venner og vanlige gjøremål. Denne «kjæresten» avslørte seg snart som en hallik. Han la ut bildet mitt på Craigslist. Snart ble kroppen min solgt på bensinstasjoner og billige moteller. Ti timer med ti ulike menn hver kveld. Dette ble livet mitt.

Vil bli bedre
Denne og lignende historier mener The Rebecca Project er grunn god nok for Craigslist til å fjerne annonsene.

Craiglist svarer på annonsen på sin offisielle blogg. Her listes det opp en rekke tiltak Craigslist har truffet for å hindre slike overgrep, samt at det stadig jobber for å bli bedre til å fange opp kriminelle som utnytter tjenesten deres.

Gode penger
Craigslist avviser imidlertid tanken på å fjerne annonsene helt.

I følge det åpne brevet fra kvinnegruppa tjener Craigslist 36 millioner dollar (om lag 217 millioner kroner) på sex-annonsene i året.

Stikkord: annonser