Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Når iDisk-merket er oppe, kan du streame musikk som selv har lagt inn på en ekstern server.

Apple trosser platebransjen

Åpner for musikkstreaming via iDisk.

Dypt nede i de nye funksjonene i den nye iDisk-appen til iPhone, iPad og iPod Touch finner du en mulighet for å streame musikk direkte fra din iDisk-konto.

Legg inn egen musikk
Du kan med andre ord legge inn musikkfiler som du har kjøpt eller rippet fra CD (eller skaffet deg på annet vis) på din iDisk (Apples tjeneste for fjernlagring) og spille dem av, akkurat som med iTunes.

Og har du iPhone 4, kan du også spille musikk i bakgrunnen, mens jo har andre programmer oppe.

Kontant nei
Dette er oppsiktsvekkende fordi Apple nylig fikk nei av platebransjen til å åpne for streaming via iTunes. Deres holdning er at det er greit å selge musikkfiler, men at man trenger lisens for å kunne spille dem av fra en ekstern server.

Slik lisens har Spotify, Wimp Last.fm og mange andre streaming-tjenester. Men Apple får det av en eller annen grunn ikke. Kanskje fordi de er for store og mektige.

Selvtekt
Nå ser det ut til at Apple har tatt saken i egne hender. Selv om de ikke har laget noen tjeneste a la Spotify ennå, er dette et klart skritt i nettsky-basert musikk.

Det er likevel viktig å være klar over at streaming-muligheten har sine begrensinger.

Begrensninger
Du kan for eksempel ikke lage spillelister, men bare spille en og en låt. Du kan heller ikke synkronisere musikkfilene dine, slik du kan med kalenderen, adresseliste og bokmerker. Heller ikke albumbilder blir støttet.

Endelig kan du ikke mellomlagre (cache) musikkfiler på iDisk for raskere tilgang, slik du kan med andre typer filer.

Film funker – også på 3G

Uansett er dette et klart skritt i retning av full streaming av musikk, og kanskje på sikt også film. Det går allerede nå an å streame filmsnutter fra iDisk, på samme måte som musikkfiler.

Også bilder kan du se direkte fra arkivet ditt på iDisk. Via 3G gikk det også fint – både med film og musikk. Spesielt imponerende er det at filmen ikke hakker.

Det skal uansett bli morsomt å se om Apple åpner for en egen tjeneste, eller om de rett og slett vil lure platebransjen ved å åpne for en «gjør det selv»-løsning som denne.

Før jul i fjor kjøpte Apple Spotify-konkurranten Lala. Hva de har tenkt å gjøre med denne, er ennå ukjent.

Slik gjør du:

1) Last ned iDisk-appen (heter mobileme idisk, og er gratis) via App Store
2) Legg en musikkfil i MP3 eller AAC-format på iDisk-en din via Mac eller PC
3) Logg deg på med brukernavn og passord
4) Velg «Music»-mappen med den filen du ønsker å spille
5) Spill i vei!

Kilde:
Michaelrobertson.com

Stikkord: iphone