Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Telefoner som denne ble brukt av terroristene under angrepet på Mumbai i 2008. Derfor har nå indiske regjeringen mast seg til innsyn i den krypterte informasjonen. (Ill.: RIM)

– Dere får aldri noen bakdør!

Ikke mulig å bryte bryte kryptering.

I dag ble det kjent at Saudi-Arabia i likhet med flere land blokkerer for visse tjenester fra RIM – produsenten bak businesstelefonen Blackberry.

Mot terror
Stridens eple er muligheten til å sende kryptert e-post, noe som har vært et salgsargument for Blackberry-telefonene lenge. Mange forretningsfolk ønsker ikke at uvedkommende – og da spesielt konkurrenter – skal kunne snoke i e-posten deres.

Men myndighetene i flere land – blant annet India og Emiratene – ønsker å få innsyn i e-posten dersom det er mistanke om noe kriminelt. Spesielt gjelder dette terror-saker.

– Ikke mulig
I et åpent brev til kunder og myndigheter forklarer nå RIM hvorfor de ikke kan lage noen bakdør eller universalnøkkel som myndighetene kan bruke til å snoke.

I følge selskapet er systemet basert på en unik, symmetrisk nøkkel som hver enkelt kunde lager. Dermed er det bare kunden selv som kan ha adgang til e-posten sin.

– RIM har ingen universalnøkkel. Det finnes heller ingen bakdør som gjør det mulig for oss eller tredjepart å få uautorisert tilgang til nøkkel eller data.

Kilde:
Beep Beep

Stikkord: blackberry, kryptering