Hopp til navigasjon Hopp til innhold
DSC03019

Voldsom vekst i Android-salget

Øker med 886 prosent! Apple stagnerer.

Skal man dømme etter omtaler i media de siste dagene, skulle man tro at iPhone nærmest har bukta og begge endene på mobilmarkedet.

Gikk forbi i mai
Det er slett ikke tilfelle.

Allerede i mai i år ble det klart at Android hadde gått forbi iPhone som den dominerende smarttelefonen i USA. Ja, faktisk hadde iPhone bare tredjeplassen, med Blackberry på topp.

Hele verden
Nå har selskapet Canalys gjort en ny analyse av mobilmarkedet, og denne gangen gjelder tallene hele verden. Dessuten gjelder de alle typer mobiltelefoner, og ikke bare såkalte smarttelefoner.

Undersøkelsen deler opp telefonmarkedet i operativsystemer. Det er derfor ikke alltid samsvar mellom OS og merke, siden flere merker bruker samme OS.

Nokia regjerer fortsatt
Øverst på listen – med en markedsandel på 43,5 prosent, troner Symbian. Dette operativsystemet brukes for det meste i telefoner fra Nokia og Sony Ericsson. Det er med andre ord fortsatt Nokia som selger flest mobiltelefoner her i verden, uansett hvor mye PR Apple og deres iPhone måtte få.

Likevel har Symbian gått litt ned i forhold til fjoråret, da de hadde en markedsandel på 50.3 prosent.

Blackberry nummer to
Nummer to er RIM – det vil med andre ord si Blackberry. Denne telefonen har sitt viktigste nedslagsfelt i USA, og er ikke spesielt utbredt her i landet. Likevel er den utvilsomt svært populær hos businessfolket verden over, først og fremst for sine glimrende e-postegenskaper (amerikanerne bruker e-post på mobil mer enn tekstmeldinger).

En liten nedgang fra 20,9 til 18 prosent viser likevel at det er andre som spiser markedsandeler her.

Android fosser fram
Disse «andre» er nærmere bestemt Android (brukes i topptelefonene til blant andre Sony Ericsson, HTC og Samsung), som har hatt en vekst på frapperende 886 prosent siden fjoråret. I dag kan de notere seg en markedsandel på 17,1 prosent, mot 2,8 prosent i fjor.

Dette er ekstremt mye bedre enn Apple, som har stagnert på rundt 13 prosent – med en ørliten nedgang. iPhone har nå 13,5 prosent av verdensmarkedet, mot 13,7 i fjor.

Microsoft taper terreng
Til slutt har vi Microsoft og deres Windows Mobile-operativsystem. I fjor lå telefoner med dette systemet om bord på 9 prosent, mens de i år har falt til 4,9 prosent. Altså nesten er halvering.

Microsoft-telefonene er også de eneste som opplever et fall i antall solgte enheter. Alle de andre har hatt en markant vekst i så måte.

Google er vinneren
Konklusjonen er da at Microsoft taper terreng, mens Apple holder seg stabil.

Den store vinneren er likevel Google, som med sitt Android-system kan bli markedsledende fortere enn vi aner.

Stikkord: android, Mobil