Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ved hjelp av nettstedet historypin.com kan du sammenligne dagens Karl Johans gate i Oslo med slik den var i 1922. (Ill.: historypin.com)

Ta bilder av fortiden

«Tidsmaskin» lanseres på nettet.

Har du noen gang lurt på hvordan gaten du fotograferer så ut for 50 år siden? Da kan du nå gå inn på nettstedet historypin.com.

Karl Johan den gang da
Her finner du en stor database over historiske bilder, koblet opp mot Google Maps og Google Streetview. Her finnes også bilder fra Norge, blant annet fra Karl Johans gate i Oslo i 1922.

Bildene legges over et ferskt bilde fra Streetview, slik at kanter på bygninger matcher. Dermed får du et inntrykk av hvordan det var før i forhold til i dag.

Kameraet fikser jobben
I følge det vitenskapelige tidsskriftet New Scientist er det amerikanske forskningsinstituttet MIT (Massachusetts Institute of Technology) i ferd med å utvikle programvare som kan gjøre slike sammnstillinger direkte i kameraet.

Man tenker seg at man har en database over eldre fotografier og kobler disse opp mot GPS-informasjonen om stedet man befinner seg. Dersom stedene passer sammen, sørger kameraet selv for å «lime sammen» gammelt og nytt.

Så spørs det om Canon, Nikon eller Pansonic kaster seg på ideen…

Stikkord: street view