Denne tegneserien blir av Apple betegnet som «ekstremt rasistisk». Det er slett ikke tilfelle, hevder det norske forlaget som står bak.

Annonse


– Ekstremt rasistisk

Det norske selskapet Oxicomics vil gjerne inn på iPhone og dermed i Apples App Store.

Nå ligger denne drømmen foreløpig brakk, etter at Apple nektet tegneserien «Wakan Unwanted» adgang.

– En representant for Apple ringte meg. Vedkommende brukte uttrykk som «inappropriate» (upassende) og «extremely racist» (ekstremt rasistisk), sier prosjektleder Morten F. Thomsen i Oxicomics til ITavisen.

Thomsen forteller at han prøve å være så politisk korrekt som mulig. Det gjorde åpenbart ikke det store inntrykket på Apples representant.

Annonse


Mener den er rasistisk
Tegneserien foregår i et alternativt western-univers der den tidlige slaven Clarius Cole er den siste svarte mannen i USA etter at alle andre slaver er sendt tilbake til Afrika. Han må kjempe seg gjennom et hav av hvit rasisme og brutal kriminalitet.

Selskapet har sendt en ny henvendelse til Apple, og håper nå på at Steve Jobs & co endrer oppfatning.

Sterke uttrykk
– Apple-representanten og jeg ble enige om at jeg skulle sende dem en mer utfyllende forklaring av hva serien egentlig handler om. Jeg kan jo forstå at de reagerte i en amerikansk kontekst. Her brukes både n-ordet og andre kraftuttrykk, og slikt er jo amerikanerne veldig såre på, sier Thomsen.

Han har likevel godt håp om at Apple vil forstå at Clarius Cole er «the good guy», og at serien i virkeligheten er sterkt antirasistisk.

Ironisk nok har Oxicomics fått godkjent flere striper med sex-scener og nakenhet, på tross av at Apple på dette området også har drevet streng sensur.

Venter på godkjenning
Norske tegneserier i alle former må sies å være en kulturvirksomhet med suksess. Nå Oxicomics på å videreføre denne suksessen også på iPhone.

Flere norskspråklige serier venter nå på godkjenning hos Apple, kan prosjektleder Morten F. Thomsen fortelle. Han håper at disse ikke vil lide samme skjebne som «Wakan Unwanted».

Selskapet har allerede 14 serier ute nå, samt 34 under bearbeiding.

Også for iPad
Hver tegneserie er en egen applikasjonen, men Oxicomics planlegger på sikt å lage en egen fellesapplikasjon der alle seriene kan ses under ett.

Neste generasjon vil også ha støtte for iPad, og versjoner for både Android og Windows Phone 7 er under vurdering.

Vil ha flere serier
– Den viktigste utfordringen er en velfungerende betalingsmetode, men vi ser på flere løsninger, sier Thomsen i en pressemelding.

Selskapet vil ikke gi seg med de seriene de allerede har på lager, og ønsker kontakt med serieskapere som ønsker å få gitt ut sine ting.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse