Hopp til navigasjon Hopp til innhold
MED PISTOLEN PARAT: Den sivilkledde politimannen stoppet motorsyklisten for å ha kjørt for fort - med pistolen parat. Motorsyklisten filmet hendelsen, men det skulle han ikke ha gjort. (Ill.: Funkenstein jr/YouTube)

Kan få 16 år for YouTube-snutt

Filmet væpnet sivilpoliti.

Anthony Graber vrengte motorsykkelen sin opp i 128 kilometer i timen. Det ble for mye for en politimann i staten Maryland i USA.

Kom ut med pistol
Politimannen var riktig nok ikke på vakt, men fant det likevel best å stoppe det han mente var ren villmannskjøring. Han gikk ut av bilen med tjenestepistolen i hånden, for å understreke at det var alvor.

Det han ikke visste, var at Graber filmet det hele. Etterpå la han ut filmen, som klart og tydelig viser hva som skjedde (spol fram ca. tre og et halvt minutt om du vil gå rett til dramatikken).

Forbudt å filme
At en sivilkledd politimann i en sivil personbil stormer ut med en ladd pistol, samsvarer neppe med de instrukser Maryland-politiet har.

Man skulle med andre ord tro at det var politimannen som ville få seg en smekk her.

Det motsatte er underlig nok tilfelle. For å filme en politimann som utfører sitt oppdrag er forbudt i delstaten, og kan medføre en fengselsstraff på opptil 16 år.

Tar saken
Nå har menneskekrettighetssorganisasjonen ACLU (American Civil Liberties Union) tatt saken, og vil forsvare Graber i retten gratis.

Sakspapirene (ACLUs versjon) finner du HER.

Flere saker
I følge organisasjonen er denne saken ikke enestående. Politiet over hele USA har blitt stadig mer vare på å bli filmet i tjenesten. Grunnen er trolig at slike videoer kan bli brukt mot dem seinere, i media eller i rettssalen.

Det mest berømte tilfelle av slik filming er utvilsomt Rodney King-saken fra 1991, der en tilfeldig tilskuer filmet rå politivold mot en svart trafikant. Saken fikk store konsekvenser, og førte til omfattende opptøyer i Los Angeles.

Ingen av politioffiserene som var innblandet ble dømt.

Her kan du se videoen:

Stikkord: youtube