Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Denne hvalen dukket plutselig opp ved siden av en seilbåt utenfor kysten av Sør-Afrika. Eller gjorde den det? (Ill.: CBS News)

Her er videobeviset!

Se filmen som skal bekrefte «bildebløffen».

Onsdag gikk bildet over sin seiersgang i nær sagt samtlige aviser – både på nett og papir.

99 prosent sikre…
Nå mener mange at bildet – som viser en hval i det den plutselig dukker opp ved siden av en seilbåt – bare er en standard Photoshop-jobb.

Bildebyrået EPA står imidlertid på sitt, og hevder at de er 99 posent sikre på at bildet er ekte.

– Neppe ekte
Bloggeren og IT-journalisten Trond Heggelund (som blant annet har jobbet her i ITavisen) er rimelig sikker på at bildet er en bløff.

På sin blogg trondheggelund.no kommer han med en rekke argumenter mot at bildet faktisk viser en virkelig situasjon.

Hvor er filmen?
Han skriver at det er mistenkelig at bildet ikke er kreditert med fotograf, men er tatt av en såkalt «stringer» – en anonym løsmedarbeider.

Heggelund peker også på at det blir påstått at hendelsen ble filmet. Og at det er underlig at denne angivelige filmsnutten innledningsvis verken dukket opp på YouTube eller tradisjonelle, store TV-kanaler.

Nå har imidlertid filmen dukket opp på både på CBS News og flere andre steder (blant annet HER), og der ser hendelsen utvilsomt ekte ut. Det er selvsagt mulig å manipulere film også, men det er jo noe vanskeligere for amatører å få det til å se ekte ut enn med et foto.

Døm selv:

Dårlig jobb?
Det viktigste argumentet er likevel at partiet mellom hvalen og seilbåten er tydelig «blurret», noe som ofte skjer når man monterer motiver fra to bilder sammen i Photoshop. I så fall er jobben ikke enn gang profesjonelt utført. Her dreier det seg muligens om en nybegynner – ikke bare i hvalfotografering, men også innen Photoshop-kunsten.

Også andre har kommet med innspill i saken, som nå blir heftig diskutert på nettet. Mange mener fortsatt at bildet er en bløff, og at videoen dermed også er det.

Blant annet hevdes det at bildet av hvalen – som ser tu som det er tatt av en profesjonell naturfotograf og ikke av en amatør – ser ut som det er manipulert inn i videoen og kunstig animert i ettertid.

Det pekesogså på at mannen i seilbåten ser helt uforstyrret ut på bildet, og tydeligvis ikke lar seg affisere av at en kjempehval ruver over både båten og ham.

– Kom for nære hvalen
Filmen ser ut til å vise hvordan hvalen svømmer bort til båten og velter den. Ingen av de to om bord ble skadd, men båten fikk store skader. Blant annet knakk masten i to. Så noe må ha truffet den…

En sørafrikansk avis skriver i dag at ekteparet Ralph Mothes (59) og Paloma Werner (50) som var ombord i båten nå blir etterforsket for trakassering av dyr. Landets miljøvernmyndigheter mener de kom for nære hvalen, og de dermed plaget den.

Stikkord: photoshop