Hopp til navigasjon Hopp til innhold
applefront

Hva gjør Jobs i kveld?

Kommentar: Og har han egentlig noe valg?

Tilbakekaller selskapet iPhones eller velger de å gi bort tilbehør?

Et alvorlig PR-problem

Alt selskapet har villet si om pressekonferansen er at den handler om, ikke overraskende, iPhone 4. Det er svært uvanlig å innkalle til pressekonferanse på så kort varsel som Apple her har gjort, det er ingen tvil om at dette er en aldri så liten krise for selskapet, spesielt etter denne saken hos høyst respekterte Consumer Reports.

Jeg sier liten, for dette kan bli et langt, langt større problem om Apple velger feil taktikk i kveld.

Nyheten har blitt en slager i store massemedier og nyhetskanaler som CNN, som i de siste par dagene ofte sender nyheten om Apples antenneproblemer.

Bedre for Jobs blir det selvsagt ikke når nyheter som dette dukker opp. Valgte Jobs å lansere et feildesignet produkt når han visste bedre?

Tilbakekalling kan bli billigst på sikt

Det stilles svært store krav til Apple, ikke minst fordi de vet å ta seg betalt for produktene sine og fordi selskapets filosofi er at «det bare skal funke». Svært mange tekno-journalister og bloggere har derfor tatt til orde for, nesten bortimot krevd, at Apple skal ta ansvar for designfeilen og tilbakekalle mobilene noe som er estimert å koste Apple 1.5 milliarder dollar.

Likevel har selskapet råd til det. De har tross alt 23 milliarder dollar i banken. Det kan bli langt billigere enn et eventuelt påfølgende PR-mareritt om de velger å ikke tilbakekalle og istedenfor gi bort tilbehør som «retter» feilen.

Tilbehør ikke godt nok

For å putte mobilen inn i en bumpercase for å rette en designfeil er definitivt ikke særlig elegant. Selskapet (og ikke minst sjefsdesigner John Ive) har til nå stolt videreført filosofien og designprinsippene til designikonet Dieter Rams. Rams har selv skrytt av Apple, men det er ingen tvil om at Apple her har brutt ihvertfall en av Rams’ 10 gyldne regler for godt design.

Det er ikke første gang det ikke er så praktisk å være først med et Apple produkt (spesielt ikke med så spinnville priser). Og i dette tilfellet når det er snakk om en ellers svært pen og veldesignet mobil, er det ikke gøy at du må gå rundt med mobilen i silikon, mens kompisen din som ventet med å kjøpe fikk den nye iPhone 4-revisjonenen uten antenneproblemet.

Steve Jobs og Apple starter sin pressekonferanse 19:00. ITavisen.no skal holde deg løpende oppdatert.

Stikkord: Apple, iphone 4