Den nye Android-kongen

Untitled-11

Android-telefonene blir stadig mer avanserte og imponerende. Og Samsungs ferske Galaxy S er definitivt blant de som stiller høyest akkurat nå. Det er blant de mest avanserte mobiltelefonene du får tak i per i dag, full av funksjoner, med masse kraft og potensiale. Selv om den ikke er helt perfekt.

Galaxy S passer elegant inn i kategorien «svære telefoner». Den har tross alt en skjerm på 4 tommer, og resten av utformingen blir deretter. Som alltid vil det finnes noen som synes størrelsen er i overkant og ikke har behov for så store skjermer, men denne telefonen er jo ikke laget for disse uansett, så vi ser ikke problemet. Vi liker store mobiler med store skjermer, og vi har ingen problemer med å betjene Galaxy S.

Passe oppsiktsvekkende
Rent utseendemessig er telefonen egentlig litt skuffende. Den ligner faktisk overraskende mye på en iPhone, altså av den «gamle» typen, og det er et design vi føler er utdatert. Galaxy S har tilsvarende avrundede kanter, men klarer samtidig å være behagelig slank, og i samme slengen veier den forbløffende lite. Man kunne nesten trodd at batteriet ikke var satt inn, så lett er den størrelsen tatt i betraktning.

Annonse

Mobilen har også et visst plastpreg over seg, og fremstår som bitte litt mindre solid enn, la oss si, HTC Desire. Men konstruksjonen er likevel veldig god, det er absolutt ingenting som knirker her eller føles løst.

Minimalisme er stikkordet. Samsung har begrenset antallet knapper til det minimale, og under skjermen finner vi en «hjem»-knapp, samt en berøringsfølsom knapp for menyer og en for å gå tilbake. Det finnes ingen fysisk navigeringsknapp, og heller ingen knapp for å søke, som mange andre Android-telefoner har (men et søkefelt åpnes når du holder inne menyknappen). Vi finner ellers av/på-knappen samt volumjustering på sidene, og hodetelefonutgang ved siden av USB-pluggen på oversiden. USB-kontakten skjules under et elegant lokk som skyves til siden.

Det er to ting vi savner når det gjelder det fysiske. En egen knapp for kameraet hadde ikke gjort noe. Og heller ikke blitz til kameraet, men det kommer vi tilbake til.

Superskjerm
Men om det er en ting som virkelig utmerker seg her, så er det selvfølgelig skjermen. Størrelsen er en ting. Den er oversiktlig og har en oppløsning på 480×800 piksler. Det finnes imidlertid andre telefoner der ute med 4 tommers skjermer, for eksempel den fremdeles ganske ferske Xperia X10. Det som gjør Galaxy S unik er Super AMOLED-teknologien, som har flere fordeler. Den gjør at skjermen er fysisk tynnere, da berøringslaget er integrert i selve skjermen, pluss at den bruker mindre batteri (Selv om vi ikke synes telefonens batteri er imponerende. Det holder stort sett en dag.)

Det viktigste er imidlertid at Super AMOLED byr på den beste fargegjengivelsen og det beste sortnivået av alle mobile skjermer der ute. Den er rett og slett helt herlig å bruke. Fargene er nydelige, kontrasten er perfekt, hvitt og sort er helt tydelig. På toppen av dette er innsynsvinkelen faktisk overraskende bra. Dermed er dette den beste mobilen å se film på, for eksempel. Det er det ingen tvil om.

Skjermteknologien gjør faktisk også at den er ganske så leselig i sollys. Opplevelsen er helt klart bedre enn HTC Desire, som bruker vanlig AMOLED, og som knapt kan brukes når sola er sterk. Riktignok er det fortsatt tradisjonell LCD som er best når det gjelder utendørs bruk.

For å konkludere – iPhone 4 har nok flere piksler og bedre skarphet, men når det gjelder gjengivelsen av farger, kan ingen måle seg med Galaxy S. Og skjermen er større i tillegg.

Makt
Galaxy S har i samme slengen mer enn nok kraft til å drive det hele med letthet. 1 GHz Hummingbird-prosessor og 512 MB RAM sørger for det. Telefonen har også en PowerVR-grafikkløsning som innebærer mer grafisk potensiale enn omtrent noe annet på markedet. Riktignok er det ikke mange spill der ute som benytter seg av dette, men det er hyggelig å vite at denne telefonen er et monster når det gjelder rå kraft.

Spesifikasjonene ellers er som forventet: Den har alt. Inkludert 802.11 n-støtte. Og Bluetooth 3.0, som en av de første mobilene noensinne. Samsung har vært generøse nok til å la deg sette opp mobilen som trådløst aksesspunkt, og på toppen av alt dette har den 8 GB med lagringsplass. Med minnekortstøtte i tillegg. En 16 GB-versjon finnes også, men selges ikke i Norge.

Så hva har telefonen å by på når det gjelder programvare? Android 2.1, med Samsungs egne TouchWiz 3.0-grensesnitt på toppen.

Egne menyer
Grensesnittet til Samsung er ikke ille i det hele tatt. Det gir oss syv skjermer, i likhet med HTC. Om du synes det er for mange, kan du fjerne dem – vi nøyer oss for eksempel med fire. Vi får også fire ikoner nederst på skjermen som er der til enhver tid, og åpner telefonen, kontakter, SMS og applikasjonsmenyen. Applikasjonsmenyen inneholder alle programmer du har lagt inn, og i stedet at du drar den oppover, som på andre Android-telefoner, får vi flere sider med tydelige ikoner. Dette elementet av grensenittet er helt klart iPhone-inspirert.

Samsung har lagt til en del egne widgets, som samler inn oppdateringer fra sosiale tjenester (ikke ulikt HTCs Friend Stream), viser klokkeslett, vær og annen informasjon. Disse er selvsagt helt frivillige å bruke.

Grensesnittet gjør det enkelt å fjerne applikasjoner du ikke vil ha, det er bare å velge endre-knappen, og slette det du ønsker.

TouchWiz 3.0 endrer også en del på SMS-funksjonaliteten, tekstmeldingene får et litt annerledes utseende, og det er veldig hyggelig å se at det virtuelle tastaturet har dedikerte knapper med norske bokstaver. For øvrig er tastaturet meget behagelig å skrive på, og i landskapsmodus blir det enda bedre. Det eneste minuset er at vi må bytte til ekstrategn for å få tilgang til noe så grunnleggende som komma.

Tastaturet støtter også noe som heter Swype. Det er en funksjon som lar deg dra fingeren over bokstavene, og programmet kjenner igjen hvilke ord du prøver å skrive. Det fungerer faktisk, og om du bommer på noe, kan du rette det opp fortløpende ved å trykke på bokstavene på vanlig måte. Dessverre fungere Swype per i dag kun på engelsk, selv om Samsung lover norsk støtte om kort tid.

Sosialt
Facebook-integrasjonen er ganske omfattende, du kan selvsagt koble alle dine kontakter med det sosiale nettverket, og telefonen finner ganske mye automatisk. Vi måtte koble sammen en del kontakter manuelt, men fikk ganske god hjelp av programvaren til å søke. Det tok ikke lang tid før alle våre venner hadde sine profilbilder og annen informasjon på plass.

Vanlige Android-menyer dukker opp nå og da, ved innstillinger, samt ved bruk av nettleseren, som ikke er tilpasset av Samsung. E-post-programmet, som gir deg tilgang til Exchange, er også lite spektakulært. Det finnes for øvrig ingen mulighet til å ta bort TouchWiz 3.0, men vi må innrømme at vi synes at grensesnittet fungerer veldig bra, og gjør Android temmelig brukervennlig.

Samsung i Norge bekrefter for øvrig at Android 2.2 er på vei til Galaxy S, selv om en konkret dato ikke er gitt.

Problemer
Vi har imidlertid ett problem med grensesnittet. Til tross for den massive kraften under panseret opplever vi litt lugging når vi skal åpne visse applikasjoner. Det må være noe dårlig optimalisering et eller annet sted – telefonen er egentlig lynrask når det gjelder skrolling og oppgavebehandling, men fra tid til annen tar det for lang tid å starte visse programmer. Vi håper på en oppdatering som fikser dette, selv om visse nettrykter forteller at det er et problem med maskinvaren. Et irritasjonsmoment, da telefonen egentlig er så utrolig kapabel teknisk.

Galaxy S er ganske sterk når det gjelder multimedia, da den har en funksjonell musikkavspiller som byr på bedre funksjonalitet enn vanlig Android. Dessuten takler telefonen de aller fleste filmformatene, og passer som sagt fantastisk til filmavspilling takket være den herlige skjermen.

Vi synes imidlertid det er synd at kameraet ikke er bedre. Fem megapiksler er forsåvidt hyggelig nok, og bildene tatt utendørs er som regel fine. Men innendørs er verre, eller i dårlig lys, da telefonen mangler blitz. Dermed sliter kameraet med å takle mørket, og vi synes det er skuffende. Den siste tiden har kamerakvaliteten på Android-telefonene bare økt, men Galaxy S henger litt igjen.

Om ikke annet støttes det videoopptak i 720p, noe som helt klart er et fint pluss. Kvaliteten er god, men vi opplevde noe hakking. Vi synes at det er veldig kult å kunne filme i såpass høy oppløsning, men det er fremdeles et stykke igjen før vi hadde latt en mobil erstatte et ordentlig videokamera.

Vi legger også merke til at Galaxy S faktisk støtter videosamtaler, takket være et frontkamera. Dette er en sjeldenhet i Android-verdenen, så vi er for.

Verdt pengene
Det er på tide å runde av, så vi kan oppsummere med å si at Galaxy S er helt klart en av de aller mest komplette telefonene som er mulig å få kjøpe per i dag. Den har en fantastisk og stor skjerm, den er kraftig, den har alt av funksjonalitet, og Android er et flott operativsystem som vokser dag for dag.

Telefonen er imidlertid ikke perfekt. Utseendet er en smakssak, men vi synes den ligner litt for mye på de gamle iPhone-modellene. Vi plages mer av de nevnte problemene med responsen, og skulle ønske at kameraet tok bedre bilder i mørket. En blitz kan ikke på magisk vis påmonteres, men vi håper virkelig at Samsung gjør noe med at telefonen har tendenser til å lugge.

Totalt sett er det en av de beste telefonene vi har prøvd. En mektig mobil som gjør det aller meste, og en klar anbefaling for alle som er sultne etter en rykende fersk Android-telefon.

Annonse
Annonse