Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette skiltet er alt som kommer opp når man i dag går inn på Piratbyråns nettsted. (Ill.: piratbyran.org)

Slutt for Piratbyrån

Svensk tankesmie legges ned.

Sverige er fullt av pirat-aktivister. Dette er landet der The Pirate bay holdt til, inntil en dom jagde dem vekk. Og dette er landet med eget Piratparti.

Alt er over
Sverige er også landet der Piratbyrån holdt hus, til irritasjon for plate- og filmbransjens Antipiratbyrån.

Men nå er det slutt. På sin blogg skriver aktivisten Marcin de Kaminski at byrået nå er lagt ned for godt.

Utspilt sin rolle
Årsaken er i følge de Kaminski at Antipiratbyrån har utspilt sin rolle. Sakene det ble kjempet for er gjennomdiskuterte, og han mener lite nytt kan tilføyes debatten nå.

Dessuten mistet Piratbyrån nylig sin «hjerne» nummer 1, Ibi Kopimi Botani. Botani, som var en stor inspirasjonskilde for de andre, døde for kort tid siden.

Infoanarkisme
Piratbyrån ble startet i 2003 som en lobbyorganisasjon og tankesmie for de som ønsker fri kopiering og spredning av åndsverk. Målet var å sørge for at den rivende utviklingen innen nett og digitalteknologi ikke skulle hemmes av at ophavsmennenes behov for å klamre seg til sin gamle forretningsmodell.

Piratbyrån sto for en ideologi som seinere har blitt kalt «infoanarkisme» – en svensk variant av det amerikanske slagordet «information is born to be free».

Flere av grunnleggerne av The Pirate Bay var involvert, blant annet norsk-finske Peter Sunde.

Mye motstand
Organisasjonen var svært prinsippfast, og fikk ikke overraskende mye motbør. Ikke minst i form av domsavsigelser og strenge lover som ble innført for å demme opp for den utviklingen de ønsket.

Men de fikk også rett, på sett og vis. For verken lover eller straffer har klart å stoppe den veritable syndfloden av ulovlig kopiert materiale som skyller over verden, og som de yngste lagene av befolkningen benytter seg av uten å ofre lovverket en tanke.

Stikkord: piratpartiet