Plate- og filmbransjen ønsker å blåse opp tapene sine til det absurde, hevder Hsrvard-professor.

Annonse


– Pirat-tap sterkt overdrevet

Hva taper egentlig plate-, fiilm-, spill- og programvarebransjen på piratkopiering?

Kratig til motmæle

Mest mulig, synes å ha vært vært standardsvaret fora bransjene og deres advokater. Det er særlig platebransjen som har vært friske i sine krav, og har forlangt millioner i kompensasjon for ulovlig nedlasting av bare noen titalls låter.

Nå tar Harvard-professoren Fritz Foley kraftig til motmæle mot argumentasjonen til rettighetshaverne.

– Ikke samme type kunde

– Det høres helt vilt ut for meg å anta at noen som bare vil betale en liten sum for et piratprodukt er den samme type kunde som kunne tenke seg å betale seks eller ti ganger prisen for et lovlig produkt, uttalte professoren i en høring arrangert av det amerikanske regjeringsorganet U.S. International Trade Comission (USITC) tirsdag.

Annonse


Høringen dreide seg først og fremst om den utbredt piratkopieringen av musikk i Kina. Dette fenomenet er fortsatt levende i dette landet, på tross av at fildeling på Internett nok der også er i ferd med å ta over for tuskhandel i bakgater.

– Ikke hør på dem

Professor Foleys argumentasjon er likevel gyldig også i fildelingssammenheng. Spesielt når han advarer mot å kjøpe de enorme summene som platebransjen mener å ha tapt på at noen «stjeler» materialet deres.

– Vær varsom med å bruke informasjonen som de multinasjonale selskapene kommer med. jeg vil tror de har motiver for å gjøre disse tapene veldig, veldig store.

– Hva skal vi gjøre nå?

Uttalelsene har satt USITC i et dilemma.

– Hvordan i himmelens navn skal vi nå måle omfanget til problemene i Kina? spurte kommisjonsmeldmmenet Charlotte Lane etter professorens foredrag.

Lever av piratvirksomhet

Situasjonen ble ikke bedre for henne og de andre som skal ta stilling til hva USA skal gjøre med piratvirksomheten da en annen professor satte en ny kile inn i plate- og filmbransjens argumentasjon.

Peter Yu, jussprofessor ved Drake-Universitetet i Iowa, kompliserte det hele ytterligere ved å fortelle at mange amerikanske statsborgere er ansatt i legitime, kinesiske selskaper som driver business med piratkopierte, amerikanske produkter…

Annonse