Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iphone4 (Ill.: Apple)

iPhone uten binding i Norge?

Frankrike og Storbritannia får det.

Selv om mange butikker selger iPhone uten binding (såkalt gråimport), har iPhone «offisielt» så langt bare vært solgt med binding til NetCom og Telenor i Norge.

Bindingsløse telefoner

Men med iPhone 4 kan dette komme til å endre seg.

Apple har nemlig sendt ut en pressemelding i kjølvannet av iPhone 4-lanseringen der de skriver at Canada, Storbritannia og Frankrike som de første landene vil få bindingsløse telefoner.

Bruk hvilket som helst kort

Det betyr at du kan kjøpe en iPhone helt fritt, og sette inn hvilket som helst SIM-kort etterpå.

Apple legger åpenbart opp til at iPhone skal bli et vanlig forbrukerprodukt som kan plukkes opp i enhver elektronikkbutikk – også i utlandet

Restriksjoner på nettet

Bare når det gjelder nettsalg vil Apple legge restriksjoner, i følge en fersk FAQ de har lagt ut på sitt kanadiske nettsted.

Du kan med andre ord kjøpe en iPhone i Paris og bruke den i London med ditt britiske abonnement og SIM-kort. Men du kan ikke sitte i London og bestille en iPhone fra en fransk nettbutikk – eller omvendt.

Prisen endres

Hittil har det vært slik at en iPhone uten binding har vært så dyr at de fleste velger å binde seg. I Norge har eneste mulighet vært å bryte kontrakten med Telenor eller NetCom før bindingstiden er ute og betale et høyt gebyr for dette. Dette lønner seg sjelden.

Mye tyder på at Apple nå vil endre sin prispolitikk, slik at telefonen blir attraktiv også for de som ønsker å bruke et gammel abonnement. eller tegne et abonnement uavhengig av iPhone-kjøpet.

Ingen kommentar fra Telenor og NetCom

ITavisen kontaktet både Telenor og NetCom for å få vite om iPhone kommer til å selges fritt også i Norge.

NetComs informasjonsjef Øyvind Vederhus har så langt ikke ringt tilbake. Men av hans kollega Arne Krokan i Telenor får vi vite at ingenting er klart ennå.

– Er i dialog

Krokan vil ikke i klartekst bekrefte at Telenor er i forhandlinger med Apple om iPhone 4-vilkårene. Men dette ligger i kortene, siden iPHone 4 etter planen skal lanseres her i landet allerede neste måned.

– Jeg har dessverre ingenting å si om dette nå. Men vi har en dialog med Apple, og avventer utspill fra dem.

Ingen dato

– Har dere fått en dato?

– Nei, vi har ingen lanseringsdato ennå.

– Vi det være en fordel eller en ulempe for Telenor om telefonen selges fritt?

– Det har jeg heller ingen kommentar til nå.

SIM-kort klart til iPad

Krokan kan imidlertid bekrefte at såkalte microSIM-kort til iPad er klare til å legges ut for salg. Når iPad kommer i salg i Norge er høyst uklart, og sannsynligvis vil WiFi-versjonen komme før 3G-versjonen. Om 3G-versjonen selges fritt eller med binding, vites ikke.

– Hensikten med å selge SIM-kort til IPad er å gi et tilbud til de utålmodige som allerede har kjøpt iPad i ulandet, sier Krokan.

Stikkord: butikker, iphone 4