Hopp til navigasjon Hopp til innhold
mac_mini_2010 (Ill.: Apple)

Ny Mac Mini

Mye flatere enn forgjengeren.

Samtidig med at Apple slapp iPhone 4 for forhåndsbestilling i USA, kom samme selskap også med en ny utgave av Mac Mini.

To utgaver
Denne maskinen kommer uten tastatur, mus og skjerm, og har tradisjonelt funnet sin plass i stua som mediesenter. Alternativt kan den brukes som filserver, for eksempel på et loft eller i en kjeller – for streaming av lyd og video til andre maskiner i huset.

Den nye utgaven kommer i to varianter – en standardutgave med 2,4 Ghz Intel Core 2 Duo og en servervariant uten DVD-drev, 2,66 GHz-prosessor og Apples XServe serveroperativsystem om bord . Standardutgaven har beskjedne 2GB internminne, men dette kan utvides til maksimalt 8GB. Du kan få 320 GB eller 500GB harddisk. På serverutgaven er det også mulighet til å ha 2 stk. 500GB-disker om bord.

Nå med HDMI
Den beste nyheten er kanskje likevel at den nye modellen har HDMI-utgang, noe som gjør at du kan koble den direkte til en TV eller en hjemmekinoreceiver. Tidligere trengte man en overgangsplugg mellom miniDVI-porten og TV-en. Samtidig måtte lyden kjøres separat fra linjeutgangen (optisk spdif eller analog – nå som før).

HDMI finnes fra før i stuemediespilleren/streameren Apple TV, men det er første gang en slik prot er å se i en fullblods Mac.

Dette betyr at Mac mini for første gang kan sies å være et ekte mediesenter, slik tilsvarende små og stasjonære mediesentermaskiner fra tradisjonelle PC-produsenter har vært i flere år allerede.

I tillegg har Apple denne gang puttet strømforsyningen inne i kabinettet. Dermed blir det ingen klump ved på gulvet eller i stikkontakten.

6590 til 9390 kroner
Apple har for første gang brukt sin Unibody-teknologi på Mac Mini. Dette innebærer at hele chassiet er støpt i ett stykke, tilsvarende Apples bærbare macBook pro-maskiner.

Prisen er foreløpig ikke lagt ut, men i følge det norske nettstedet mac1.no starter prisen 6590 kroner. Den dyreste varianten, med innebygd server, skal koste fra 9390 kroner og oppover – alt etter spesifikasjonene.

I skrivende stund er Apple Store nede – både i Norge og i USA.

Vi antar at dette skyldes oppdateringer med iPhone 4 og Mac mini.

Kilde:
Apple Norge

Stikkord: Apple, apple tv, mac mini