Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hacker «blåste» Wikileaks-varsler

Nå er han arrestert.

I februar i år sto varslernettstetet Wikileaks.org i ferd med å bli lagt ned.

Nytt problem
De ble imidlertid reddet av donasjoner fra folk som ønsker at det fortsatt skal finnes et sted på nettet der folk som vet noe myndigheter eller store selskaper ikke liker skal kunne legge ut informasjon.

Men nå har nettstedet møtt et nytt problem. En av de som angivelig har varslet dem om en stor sak, er arrestert i USA.

Skjøt 12 mennesker
Det amerikanske forsvaret mener at det var militæranalytikeren Bradley Manning som tipset Wikileaks om den såkalte helikopter-massakren i Irak i 2007.

En video som ble lagt ut på siden viser hvordan et amerikansk helikopter med mannskap fra sikkerhetsselskapet Blackwater plaffer ned 12 mennesker – alle sivile (men noen var ifølge det amerikanske militæret bevæpnet). To journalister fra nyhetsbyrået Reuters var blant de drepte. I tillegg ble to barn alvorlig skadd.

Den tragiske hendelsen vakte naturlig nok stor oppsikt over hele verden, og ble naturlig nok ny ammunisjon til de som er motstandere av Irak-krigen – inklusive USAs fiender i samme krig.

Beskytter kildene
Manning er nå arrestert og fengslet, mistenkt for å ha lekket hemmelighetsstemplet materiale.

Wikileaks sier på sin side at de beskytter sine kilder, og at de derfor ikke kan ha noen formening om det var Manning som sto bak video-lekkasjen.

Røpet av stor-hacker
Ifølge BBC var det den profilerte hackeren Adrian Lamo som «blåste» manning.

Manning skal ifølge BBC via e-post og MSN Messenger ha skrytt både av den aktuelle videoen og at han skulle ha lagt ut hele 260 000 hemmelighetsstemplete meldinger fra amerikanske ambassader rundt om i verden.

Stikkord: wikileaks