Er noen av disse møbeltyver? Finsk politi holder alle muligheter åpne...

Annonse


Virtuelt møbeltyveri i stor stil

Møbeltyveri er det sjelden vi hører om, verken fra IKEA, A-Møbler eller Bohus.

Omfattende sak
Men virtuelt møbeltyveri fra nettsamfunn har derimot blitt et så stort problem at både politi og påtalemyndigheter har begynt å ta det alvorlig.

I det minste i Finland, der politiet nå etterforsker rundt 400 saker med tilknytning til den virtuelle tenåringsverdenen Habbo.

Opptil 8000 kroner i tap
Selv om møblene bare befinner seg på en server i Finland og på brukernes skjermer, er det store verdier det er snakk om.

Annonse


Enkeltmedlemmer har oppgitt tap på opptil 8000 kroner på grunn av tyveri av møbler og andre «verdigjenstander», oppgir politioverbetjent Marko Levonen til BBC.

Husransakelser
Levonen oppgir at politiet har foretatt husransakelser hos mistenkte i fem finske byer. Det betyr i praksis beslagleggelse av PC og harddisk, ikke leting etter mistenkelige stuebord og sofaer.

Det er ikke første gang Habbo opplever noe slikt. For i 2007 ble en 17 år gammel nederlender siktet for å ha stjålet stoler, bord, lamper, sofagrupper og veggpryd fra Habbo.

Hacket kontoer
17-åringen valgte imidlertid å la være å betale, og skulle i følge politiet rasket med seg møblement til en verdi av 4000 euro – om lag 32 000 norske kroner.

Nederlenderen hacket seg inn på andres kontoer i Habbo, og slapp dermed å bruke egne penger når han «kjøpte» møbler.

Andre metoder
Fem andre personer i 15-årsalderen ble forhørt i saken, men noen dom foreligger ikke.

Hullet som 17-åringen brukte for tre år siden ble senere tettet, og metodene som brukes i dag er annerledes. I de tilfellene finsk politi nå etterforsker har tyvene brukt falske nettsider for å stjele kontoinformasjon – etter et standard phishing-prinsipp.

Globalt problem
I følge Mikko Hypponen i det finske sikkerhetsselskapet F-Secure trues Habbo av tyver fra hele verden.

– Habbo er som virtuell verden et mål for tyver over hele verden. Vi har sett både nederlandske. italienske og russiske hackere i våre undersøkelser for selskapet, sier han.

Drepte for sverd
Og det er slett ikke bare Habbo som opplever virtuelle tyverier. De aller fleste nettverdener som lever helt eller delvis av kjøp og salg av effekter opplever dette.

I enkelte tilfeller kan tyveriene føre til grov, fysisk vold. I 2005 endte en krangel om et virtuelt sverd i nettspillet The Legend Of Mir 3 med drap. Gjerningsmannen dømt til fengsel på livstid.

Annonse