Windows er ikke fremtiden, mener BetaNews-redaktøren Joe Wilcox.

Annonse


– Windows-æraen er over

I går ble det kjent at Apple hadde gått forbi Microsoft som det teknologiselskapet som er mest verd på børsen. Bare oljeselskapet Exxon er nå større enn Apple blant amerikanske bedrifter.

– Et veiskille
Dette kan raskt endre seg, og få venter at Apple skal kunne holde posisjonen på kort sikt. Allerede i går ettermiddag var bildet endret, og Microsoft var igjen størst. Men det er uten tvil på det rene at Apple har hatt en formidabel vekst de siste årene, mens Microsoft har tapt tilsvarende i markedsandeler og verdiskapning.

Gårsdagens melding betyr at vi står overfor et veiskille, hevder mange.

– Det er over
En av dem er analytikeren, bloggeren og publisisten Joe Wilcox, som er redaktør av teknologinettstedet BetaNews.com.

Annonse


I sin blogg skriver Wilcox at han nå regner Windows-alderen for å være slutt.

Ikke bare Apple
Dette begrunner han ikke bare med at de to tradisjonelle erkerivalene Apple og Microsoft nå er tilnærmet jevnstore. Og han mener heller ikke at Apple er i ferd med å innta samme markedsleder-rolle (noen vil si monopolist-rolle..) som Microsoft har hatt siden 90-tallet.

Google med deres mobile operativsystem Android nevnes også som en viktig faktor. Facebook med sine snart en halv milliard medlemmer er også en faktor som bidrar til å underminere Microsofts lederposisjon. At Firefox stadig haller innpå Internet Explorer som verdens mest brukte nettleser er også en faktor.

Nettet følger brukeren
Men først og fremst er det Apples formidable suksess på det mobile området Wilcox bruker som kronargument. Prinsippet om at nettet i framtida er noe som følger brukeren – og ikke omvendt – er noe Microsoft-sjefene har snakket om i lang tid. Men Apple har faktisk gjennomført det allerede nå, mener Wilcox.

Samtidig mener han at Microsoft ikke riktig har gått med seg at ting i dag foregår i nettleseren, ikke i operativsystemet. Nettleseren er operativsystemet, mener han.

Uansett hva Microsoft måtte finne på i nettskyen og andre steder, vil de ikke makte å ta igjen forspranget verken til Apple eller konkurrentene, hevder Wilcox.