Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens søteste Android

TEST: X10 Mini er overraskende liten og kraftig.

Sony Ericsson satser for alvor på Android i disse dager. Etter enorme X10 som ble sluppet før påske (les vår test), lanserer de nå to nye varianter av samme plattformen. Disse er imidlertid dramatisk annerledes. Det er nemlig snakk om X10 Mini og Mini Pro, og begge mobilene skiller seg fra mengden ved å være ekstremt små. Altså, virkelig, overraskende små. Du vil nesten ikke tro det før du kjenner en slik i hånda.

De to er så godt som identiske når det gjelder spesifikasjoner, men Mini Pro har utrolig nok også plass til utskyvbart tastatur. Vi har prøvd det så vidt, og det fungerer faktisk. Det er likevel den tastaturløse Mini vi har inne til test, så det er denne vi skal snakke om i dag.

Minimal
Vi gjentar: Den er sinnsykt liten. En gang i tiden, på begynnelsen av 2000-tallet, var mobiltelefonene veldig små. Teknologien var blitt bra nok til å virkelig skvise mye inn i et lite skall, men var ikke kommet så langt at man begynte med store fargeskjermer, kameraer og nettlesere. I årene som fulgte begynte telefonene å vokse, ettersom store trykkskjermer begynte å bli standarden. X10 Mini er like liten som de gamle, små mobilene. Og har samtidig plass til en fullstendig brukbar trykkskjerm.

Selve estetikken følger tankegangen til store X10, altså sort farge, tre sølvfargede knapper nedenfor skjermen og en mildt avrundet bakside for å gjøre det mer behagelig. Tilkoblingene ellers består av en USB-port under en klaff, samt en utgang for hodetelefoner. Denne utgangen er litt sær, fordi den inkluderer en plugg for en fjernkontroll. Men den støtter altså vanlige 3.5-hodetelefoner, selv om den ser litt rar ut.

Mobilen har kamera på baksiden, selvsagt, med et fotolys ved siden av.

Det som er litt spesielt når det gjelder konstruksjonen er at batteriet faktisk er permanent innebygd, og kan ikke byttes ut. Noe som helt sikkert er gjort for å redusere størrelsen. Bakdekselet er derimot lett å ta av, og kan byttes med andre farger. Flere deksler følger med i pakken. Et 2 GB-minnekort får du også med på kjøpet.

Skjermen er det mest interessante her. Fungerer det med en så liten overflate? Faktisk, ja.

Miniskjerm som funker
Størrelsen på skjermen er 2.55 tommer. Den er kapasitiv, og har en oppløsning på 240×320 piksler. Klart, det merkes at bildet er ikke så skarpt og fargerikt som på større skjermer med flere piksler, men størrelsen tatt i betraktning er det imponerende.

X10 Mini kjører som sagt Android, versjon 1.6. Det at Android-versjonen er utdatert plagde oss da vi testet storebroren X10, men det er et mindre problem her. X10 Mini er ikke rettet mot krevende brukere, og vi kan knapt tenke oss at spesielt mange vil klage over at det er eldre Android-versjon som er installert her. De fleste som er i målgruppa for X10 Mini vil knapt nok være klar over hvilken versjon av OSet det kjøres, så lenge opplevelsen er bra nok.

Og den er bra nok. På mange måter er det mer behagelig å bruke lille X10 Mini enn fullverdige X10.

Store X10 kjørte en rimelig uendret versjon av Android, med tre hovedskjermer der det var plass til widgets, snarveier og andre elementer. I tillegg fulgte det selvsagt med de mye omtalte Timescape- og Mediascape-applikasjonene, som eventuelt kunne plasseres oppå hovedskjermen.

Tilpasset
X10 Mini har mange flere endringer for å optimalisere brukervennligheten. Selve hovedskjermen er altså én widget, i vårt tilfelle klokkeslettet, og du kan dra fingeren til høyre for å bla gjennom flere widgets. Så i stedet for å plassere mange widgets på én skjerm, setter du opp en og en, per skjerm. Du kan fritt legge til nye widgets, nesten uten begrensning. I de fire hjørnene av skjermen finnes det snarveier til mye brukte funksjoner, som meldinger, musikkspiller, telefonbok og anropsliste. Til slutt, hvis vi drar fingeren oppover, åpner vi menyen med alle installerte applikasjoner. Denne går også over flere sider, avhengig av hvor mange programmer du henter ned.

Sony Ericsson har altså vært veldig flinke til å gjøre grensesnittet mer minimalistisk, i stedet for å gjøre plass til flest mulig ikoner på ett sted, går arbeidsflyten til høyre og venstre, der det alltid er rom for flere skjermer. Vi synes det fungerer meget bra.

Menyknappen under skjermen (den helt til venstre) åpner alltid for alternativer, utfra hva du holder på med akkurat for øyeblikket.

Inntasting
For å utnytte plassen best mulig, har Sony Ericssons utviklere fjernet tradisjonelt QWERTY-skjermtastatur, og erstattet det med numeriske knapper, akkurat som på «vanlige» mobiltelefoner. Det innebærer at når du skriver inn tekst, bruker du rett og slett T9-ordbok, eller taster inn bokstav for bokstav, og når du skal taste inn tall eller spesialsymboler, drar du inn to ekstra faner fra sidene. Dette fungerer meget bra. De fleste av oss er tross alt vokst opp med slike knapper og T9, så selv om vi de siste årene kun har brukt QWERTY-tastaturer, er ikke veien tilbake veldig lang. Igjen, skjermstørrelsen tatt i betraktning, fungerer hele løsningen uproblematisk.

Den lille skjermen er likevel en plage av og til. Det er Android vi snakker om her, et OS designet for flittig nettbruk, nedlasting av applikasjoner med rik funksjonalitet, og mye av dette ser ikke spesielt bra ut på 2.55 tommer. Å lese på nettet er ingen stor fornøyelse. Bilder vi har tatt med kameraet ser kornete og uklare ut. Google Maps er vanskelig å lese. Å se på film er bare å glemme. Mange øvrige applikasjoner man kan laste ned fra Android Market, spesielt de med mye liten skrift, er også vanskelige å lese. Dette er ting som hindrer telefonen fra å bli en ordentlig arbeidshest, og spesielt det å jobbe med medier er vanskelig her. Det ser rett og slett ikke spesielt bra ut.

Responsiv
På den andre siden, vi er imponert over selve ytelsen. Store X10 skuffet med en del dårlig respons og en skjerm som virket overivrig til å reagere. X10 Mini farer langt bedre. Prosessoren under panseret tikker avgårde med 600 MHz, og selv om det ikke er imponerende i forhold til de kraftigste mobilene, holder det i massevis for å drive den lille skjermen. Vi har faktisk ingenting å utsette på hastigheten, på responsen og hvor rask skjermen er til å reagere. Klart, setter du opp i overkant mange widgets, vil du merke det, men med litt moderasjon snakker vi her om en kjemperask og elegant mobil. Forresten holder batteriet også ganske bra. Det går an å skvise et par dagers bruk ut av X10 Mini hvis man reduserer hyppigheten på synkronisering og tilsvarende.

X10 Mini er ellers ganske rikt utstyrt når det gjelder programvare. Timescape-applikasjonen er tilstede også her, men telefonen er ikke designet rundt denne i så stor grad som X10. Her er det rett og slett snakk om et program som drar inn oppdateringer fra Facebook, Twitter, viser nye meldinger og ubesvarte samtaler. Igjen, dette er ikke like avansert som HTCs Sense, ikke like godt integrert i operativsystemet, det mangler visse funksjoner, men vi skal ikke kritisere det i veldig stor grad. På en så liten telefon føles Timescape som en fint bonus, uten at vi blir presset til å bruke programmet til enhver tid. Mediascape-programmet, som samlet alle medier på X10, finnes imidlertid ikke her. Vi bruker rett og slett egne applikasjoner for å se på bilder eller høre på musikk.

Telefonen har også et eget program for synkronisering med Exchange. Det heter RoadSync, og gjør jobben sin fint nok. Dermed får vi også hentet ned e-post fra jobben, og det er et viktig pluss.

Med Android Market får vi naturligvis tilgang til titusener av øvrige, mer eller mindre nyttige programmer. Igjen klager vi på at betal-apps ikke er tilgjengelige i Norge, men ellers har nettbutikken et flott utvalg. Applikasjoner som GMail og Google Maps er forøvrig forhåndsinstallert på telefonen.

Fine nok bilder
Mobilen har et kompetent 5 megapiksels-kamera, og bildene vi tok viser at fargegjengivelsen og skarpheten utendørs er stort sett meget bra, mens det sliter i dårligere lys innendørs. Videokvaliteten er begrenset til VGA, så telefonen stiller ikke spesielt sterkt i forhold til konkurransen, men når alt kommer til alt, er kvaliteten på stillbildene bra nok til at de mindre kresne brukere bør være fornøyd.

X10 Mini er vanskelig å bedømme, egentlig. Når det gjelder ren valuta for pengene, er den nesten uslåelig. Rundt 2500 kroner for en fullspekket, rask og fleksibel Android-telefon er et kupp. Minuset er at den lille skjermen begrenser bruksområdene, er du interessert i mye nettsurfing, film og bilder eller andre mer avanserte aktiviteter, blir det fort slitsomt med den lille skjermen. Så har vi dette med utseende da. Hvorvidt du synes telefonen er fin, er jo veldig avhengig av mennesketypen. For oss personlig utstråler ikke X10 Mini maskulinitet, akkurat. Men, smak og behag, selvsagt. Men er du ute etter en veldig håndterlig Android-telefon, bør du helt klart sjekke ut denne lille tassen.

Stikkord: Mobil, testprodukt