Blu-ray_Sony

Annonse


5TB på en Blu-ray-disk

Lagringskapasiteten på Blu-ray-plater kan komme til å øke drastisk i årene som kommer.

Det mener den japanske forskeren Shinichi Okoshi ved Tokyo-universitetet.

Fra 50GB til 5TB
Okoshi demonstrerte nett til i dag norsk tid hvordan en ny form for metalloksid gjør det mulig å lagre opptil 5 Terabyte på en enkelt disk i Blu-ray/CD-DVD-størrelse.

I dag rommer en Blu-ray-plate fra 25 (enkeltlags) til 50 Gigabyte (dobbellags) med data. Stort sett brukes de til film, og brenning på Blu-ray har på ingen måte blitt utbredt.

Annonse


Ny type ytre lag
Dette kan nå komme til å endre seg. For med 5TB snakker vi om optiske disker som rommer langt mer enn dagens harddisker, der 2TB er maksimal lagringskapasitet på enkeltdisker som selges til forbrukere.

Det nye materialet legges som et ytre lag på disken. Dermed passerer de elektriske imulsene lettere. Dette gjør at lagene under blir dermed dynamiske og kan åpne for en smartere form for lagring enn i dag.

Nye spillere – igjen
Den nye teknologien vil trolig kreve nye spillere og nye disker. Men det er jo noe Blu-ray-publikumet er vant til.

I disse dager lanseres Blu-ray-spillere med 3D. 3D-disker kan spilles av i dagens spilelre, men da gir de bare 2D-bilde.

Innehavere av Blu-rtay-spillere har også vendt seg til å oppdatere opillerne med ny firmware via nettet. Dette så vi sist med lanseringen av Blu-ray-utgaven av Avatar, der en ny form for kopisikring gjorde at mange spillere ikke taklet filmen uten oppdatering.

Kilde:
Geekfill.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse