«Everybody Draw Mohammed Day» har i skrivende stund 78 000 medlemmer. I Pakistan er både Facebook og YouTube stengt - etter alt å dømme på grunn av aksjonen.

Annonse


«Tegn Muhammed»-gruppa tilbake

I går tok de Facebook. Og i dag stenger pakistanske myndigheter også YouTube.

Sterke reaksjoner
Årsaken er den mye omtalte Facebook-aksjonen Everybody Draw Mohammed Day, der folk blir oppfordret til å tegne profeten Muhammed i solidaritet med tegnere og publikasjoner som har blitt utsatt for reaksjoner og i noen tilfeller vold fra militante muslimer.

Det siste eksempelet er den svenske kunstneren Lars Vilks, som i forrige uke opplevde at to personer prøvde å sette fyr på huset hans. Vilks tegnet i 2007 Muhammed som hund.

Frykter YouTube-lekkasje
Aksjonen har fått pakistanske telekommunikasjons-myndigheter til å blokkere for Facebook. Dette skjedde i går, etter opptøyer med blant annet brenning av norske flagg i pakistanske byer.

Annonse


Nå frykter trolig myndighetene at aksjonen flytter ut på YouTube, slik at pakistanske borgere likevel kan få med seg de omstridte tegningene.

Den offisielle begrunnelsen er imidlertid mer generell. I følge myndighetene er mengden av støtende innhold på Facebook og YouTube så stor at det eneste forsvarlige er å stenge.

Mot-aksjon på Facebook
I mellomtiden kan Mimi Sulpovar, som startet «Tegn Muhammed»-gruppa på Facebook, notere seg 78 724 «likes» så langt.

Det finnes flere Facebook-grupper som setter seg i mot tegne-aktiviteten. Disse har i følge CNN rundt 68 000 medlemmer til sammen.

Oppdatert 20. mai 2010 kl. 14.10:
Facebook ser nå ut til å ha stengt Mimi Sulpovars gruppe. Det er imidlertid opprettet en ny og lignende gruppe HER. Motstander-grupper som denne er imidlertid fortsatt på Facebook.

Oppdatert 20. mai 2010 15:58:
Gruppen til Sulpovar er tilbake med følgende beskjed:

«We are back online after some page trouble, thank you facebook-gang. Enjoy the rest of the day and draw Mohammed however you may like. We will of course encourage you to make a creative and humourous picture, instead of something hateful».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse