YouTube er blitt videolimet som holder verden sammen.

Annonse


To milliarder videoer om dagen

Det er i dag fem år siden kameratene Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim la ut den første betaversjonen av YouTube på nettet.

Amatørenes inntog
Resten er – som man sier – historie.

For i dag kan videotjenesten briske seg med at hele to milliarder videoer blir sett hver eneste dag.

Ingen tradisjonell TV-stasjon i verden kan skilte med noe lignende. Og de enorme seertallet tallet blir ikke mindre imponerende av at innholdet på YouTube for en stor del lages av rene amatører, og ikke av profesjonelle kringkastingsstasjoner.

Annonse


Brukes av Hollywood
Likevel har profesjonelle for lengst sett verdien av denne super-populære videokanalen. I dag brukes YouTube til å kringkaste sportssendinger til 200 land.

Hollywood bruker kanalen for å markedsføre sine filmer og TV-serier, i form av trailere. Og ikke minst: Kanalen brukes bevisst av et utall politiske og religiøse interessegrupper (inklusive rene terrororganisasjoner) for å fremme deres budskap.

Ser mest på TV likevel
Likevel har nok ikke den tradisjonelle TV-bransjen grunn til å skjelve. Som så mange andre nye teknologier og plattformer har YouTube kommet i tillegg til eksisterende medier – ikke i stedet for.

For fortsatt bruker YouTube-publikumet bare i gjennomsnitt bare 15 minutter foran skjermen, mens en gjennomsnittlig TV-titter bruker mellom tre og fem timer pr. dag (USA).

– Vi er bare i startgropa
YouTube-ledelsen mener likevel at «alle på video»-revolusjonen bare såvidt har startet, og at det kommer mye spennende framover.

Kanalen har allerede lanser video i HD-kvalitet, og det faktum at stadig flere privatersoner disponerer billige HD-videokameraer bidrar til å øke kvaliteten.

Kritiske stemmer
Alle er likevel ikke så begeistret på femårsdagen som YouTube selv. I kommentarfeltet under jubileumsartikkelen på YouTubes offisielle blogg skriver singaturen Sonicfans574:

– Fem år og dere har allerede greid å ødelegge nettstedet.

Og en som kaller seg asirujunomaehara er enda skarpere i tonen:

– Jada, bare fortsett å slå dere selv på skulderen, dere. Mens dere fortsetter å se bort fra at det var dere som «fikset» GoogleTube (sånn har det blitt nå – YouTube er DØD, GoogleTube feirer bursdagen). Det er tusenvis av folk som har fjernet videoene sine og sluttet å besøke dere (meg inkludert).

Omstridt oppkjøp
Innlegget refererer trolig til at Google kjøpte YouTube for 1,6 milliarder dollar (om lag 10 milliarder norske kroner eter dagens kurs) i 2006. Etter dette lot Google sin egen videotjeneste dø en stille død, mens YouTube ble merkevaren.

Mange – som kommentatoren ovenfor – mener likevel at det frie, idealistiske fenomenet YouTube ble «googlifisert», og at YouTube i virkeligheten er Google Video i dag.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse