Intel demonstrerer Light Peak.

Annonse


Se, så kjapt!

Fiberteknologien Light Peak er utviklet av Intel i samarbeid med Apple og kommer allerede i januar 2011.

Glem USB 3.0

Det er nesten ingen makshastighet når det gjelder fiber. Glem USB 3.0, Lightpeak er mye kjappere og 10Gbits/s (i begge retninger) er bare starten ifølge Intels sjefingeniør Justin Rattner:

– Vi forventer å øke denne hastigheten dramatisk. Du vil se flere skjermer blir servert av en enkelt Light Peak tilkobling. Det er nesten ingen begrensninger på båndbredde – fibrene kan bære billioner av biter per sekund, forklarer han.

Lightpeak er så kjapt at man kan overføre en Blu-ray-film på mindre enn 30 sekunder. 10Gbits/s er altså bare starten. Intel forventer hastigheter på 100Gbits/s i løpet av 10 år.

Annonse


De starter allerede i år

Fiber gjør det også mulig å krympe komponenter og kabler betraktelig. Mindre og langt kjappere produkter er altså ikke langt unna. En annen fordel med fiberteknologi er at kabelstrekkene kan være lange uten å tape hastighet.

Light Peak-maskinvare skal ifølge planen komme i hendene til produsenter i slutten av året. I en ikke så veldig fjern fremtid kan teknologien komme til å erstatte USB, DisplayPort og HDMI.

Her forklares teknologien

Intel viste frem teknologien til teknojournalister denne uken med en spesiallaget USB-kabel med støtte for den nye fiberteknologien.

– Vi regner med at denne teknologien vil være å finne på innsiden av alt, fra hjemme-PCer, bærbare, servere og mer, forklarer Rattner.

Her viser Intel hvordan en helt vanlig maskin med et ekstra Light Peak-kort kan sende ut HD-video og Blu-ray video til to skjermer samtidig helt uten problemer:

Her viser Intel-sjef Paul Otellini frem Light Peak under CES 2010 som ble avholdt i januar.

Kilder:
9to5mac
PCPro

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse