avatar

Annonse


Kopisikrings-flause for «Avatar»

Flere som i helga skulle kose seg med den ferske Blu-ray-utgaven av storfilmen «Avatar» fikk seg en ubehagelig overraskelse.

Oppdatert firmware
Når disken ble satt i spilleren, vistes bare et skilt som forklarte at spilleren trenger en oppdatering får å kunne spille filmen.

Vår egen Samsung BD-P3600 var oppdatert med siste firmware fra nettet (den har både WiFi og BD Live), men nektet likevel å spille filmen.

Gjelder flere spillere
Filmselskapet Fox sier at problemet bare gjelder to modeller fra Samsung (BD-P3600 og BD-P5000), Men en sjekk på nettet viste at problemet også gjelder spillere fra Sony (også PS3, i følge en av våre lesere), Sharp, LG og Pioneer.

Annonse


Nøyaktig hvor mange og hvilke modeller problemet gjelder synes ingen å ha oversikt over i dag.

To typer skilt kommer opp når filmen ikke starter. Det ene – som i vår Samsung – forteller at man trenger ny firmware. Det andre – som i følge postere på nettet kommer opp på Sharp, LG og Pioneer-spillere – forteller at filmen ikke er i 3D. Ironisk nok kan den ikke spilles i 2D heller…

Anbefaler reset
Samsung har i likhet med andre produsenter lagt ut en oppskrift på hvordan man fikser problemet.

Dersom ny firmware er lastet ned og installert, skal det bare være å resette maskinen,. Dette fungerte imidlertid ikke for oss. Dermed måtte vi nøye oss med å se DVD-utgaven, som heldigvis fulgte med i esken i tillegg til Blu-ray.

Rasende filmfans
Fenomenet har naturlig nok skapt raseri blant Blu-ray-eiere, noe man blant annet ser av dette forumet.

Se også The Wrap.

Ny type kopisikring
Problemet skyldes ikke spillerprodusentene, men Hollywoods iver etter å beskytte den attraktive filmtittelen mot piratkopiering. På «Avatar» benyttes en teknologi som hele tiden har vært innebygd i Blu-ray-systemet, men som filmprodusentene så langt ikke har brukt.

Denne nye formen for kopisikring synes ikke å være mer effektiv enn det vi har sett tidligere. For det er ingen mangel på Blu-ray-kopier på piratnettverkene.

Og de lar seg spille, både på Samsung og andre spillere…

Klar over problemet

SF Norge, som distribuerer filmen i Norge, har så langt ikke mottatt noen klager fra frustrerte norske kunder som ikke får spilt sitt eksemplar av Avatar.

– Vi er klar over problemet, og vet blant annet at Pioneer har sendt ut informasjon til sine forhandlere. Ellers er det jo ikke første gang vi ser dette. Det har vært kompatibilitetsproblemer tidligere, men da med DVD. Stort sett har dette dreid seg om billige spillere uten de nødvendige sertifikatene, sier salgssjef Nicolai hellstrøm i SF Norge til ITavisen.

Vil være føre var
Hellstrøm opplyser at Avatar har solgt svært godt siden filmen kom ut i Norge onsdag i forrige uke.

– Men med 100 000 spillere i Norge er jo potensiale langt større. Derfor er det viktig å være føre var med slike problemer, sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse