Såkalt Adaptive Camouflage skjuler ingenting, bare du ser godt nok...

Annonse


Grov feil i usynlighetskappe

Høsten 2002 skrev ITavisen om såkalt adaptiv kamuflasje – et teppe som minner omm Harry Potters usynlighetskappe.

Stor optimisme
Teknologien er utviklet av NASA, og det amerikanske forsvaret så svært optimistisk på produktet. Å skjule mannskap og materiell for fienden er som kjent essensielt i kirig.

Men også i det sivile liv kan en slik teknologi komme til nytte. Cal Tech-universitetet i California fikk i oppdrag å utvikle et kommersielt produkt.

Påkledd på nudiststrand
Mulighetene er uendelige: Du gå ubemerket forbi dørvakter, kamuflere bilen din for parkeringsvaktene, sitte på sjefens stamkneipe når den samme sjefen tror du er på jobb, sole deg i fulle klær på nudiststranda og hive teppet over haugen av oppvask du ikke rekker å ta før svigermor kommer på besøk…

Annonse


Nå viser det seg at disse framtidsutsiktene kanskje ikke er helt realistiske.

Umulig å masseprodusere
I følge Technology Review, som er en publikasjon utgitt av prestisjetunge MIT (Massachusetts Institute Of Technology) er det nemlig avdekket grove feil og mangler i det sagnomsuste teppet.

Teppet virker slik at lys styres rundt objektet som skal skjules. Dette skjer ved hjelp av en såkalt isotropisk kappe, som er så komplisert at den må bygges for hånd. Kappen må ha helt spesielle optiske egenskaper, og er i følge MIT så godt som umulig å masseprodusere.

Synlig likevel
Det viktigste er likevel at usynlighetsteppe ikke virker fra alle vinkler. Om du velger en bestemt vinkel, vil personen eller gjenstanden som ligger under den likevel være synlig.

Dermed er det bare for fienden (eller svigermor, som for noen er samme sak) å bevege seg litt rundt omkring. Før eller seinere vil sannheten komme for en dag….

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse