Apple hevder ingen av konkurrentene er i nærheten av å kunne matche iPhone OS 4.0 som lanseres til sommeren.

Annonse


iPhone får multitasking

Som forventet avduket Apple iPhone OS 4 torsdag kveld. Programvaren slippes til sommeren.

Den største nyheten er den de aller fleste iPhone-brukere har ventet lenge på: Endelig kommer multitasking. Steve Jobs innrømte selv at Apple ikke var først ute med funksjonaliteten, men vil være best – akkurat som med klipp og lim. Apple har slitt med å implementere muligheten til å kjøre flere programmer samtidig og ikke tømme batteriet for fort eller påvirke ytelsen, men løsningen de nå kommer med skal løse dette.

Dobbelklikk
For å se alle applikasjonene som kjører samtidig må brukeren trykke på iPhones hjem-knapp to ganger. Da kommer det opp et lite vindu som viser alt som skjer på telefonen. Det fungerer uansett hvilke prosesser du kjører, om du spiller et spill, og vil bytte applikasjon, lagres spillet på det tidspunktet du dobbeltrykker på hjem-knappen. Vil du gå tilbake til spillet etter å ha for eksempel sjekket mail, fortsetter det der du slapp.

Musikkapplikasjoner kan også fortsette å spille mens du gjør noe annet, og du kan til og med kontrollere dem gjennom låseskjermen. I følge utviklere er det svært enkelt å tilpasse applikasjonene til å kunne kjøre i bakgrunnen. Multitaskingen bidrar også til at applikasjoner som Skype kan kjøre i bakgrunnen, slik at du faktisk forblir oppkoblet mot tjenesten selv om du holder på med andre ting.

Annonse


Andre eksempler som Apple trekker frem er navigasjon, som også kan foregå samtidig med at du hører på musikk eller gjør andre ting. Dessuten kan applikasjoner som utfører langvarige prosesser, for eksempel opplastning av filer, fortsette å gjøre dette i bakgrunnen.

Se den første videoen av multitasking på en fransk iPhone:

Mapper
Stor nyhet nummer to: Mapper på iPhone. Den nye versjonen av programvaren vil gjøre det mulig å dra applikasjoner samlet til mapper, dette gjøres ved å holde fingeren på skjermen, og når ikonene for applikasjonene begynner å riste, drar man dem oppå hverandre slik at en mappe dukker opp. Det innebærer at i stedet for å kunne se totalt 180 applikasjoner samtidig på hovedskjermene, kan man nå samle sammen over 2000.

Bedre e-post
iPhone OS 4 får også langt bedre e-post-støtte. Klienten vil nå støtte flere kontoer samtidig fra forskjellige leverandører, og det vil være mulig å ha flere enn en Exchange-konto tilgjengelig. E-posten skal også være mer oversiktlig, og mulighetene for å åpne vedlegg blir mye bedre.

Spill er vesentlige
En nyhet vi finner veldig interessant er at iPhone får nå mye bedre støtte for spill. Gjennom en Xbox Live-aktig funksjon vil du nå kunne sette opp flerspiller-matchmaking, sende og motta invitasjoner til spill, sammenligne prestasjoner med venner og låse opp «achievements». Steve Jobs skryter av at med 50000 spill er iPhone langt mer relevant enn PSP eller Nintendo DS. Selv om kvantitet er ikke lik kvalitet, Steve.

Andre nyheter som kommer i iPhone OS 4 er støtte for elektroniske bøker, akkurat de samme bøkene som allerede har gjort suksess på iPad. Dessuten kommer det visse grensesnitt-forbedringer, som for eksempel muligheten til å bytte bakgrunnsbilder.

Til slutt åpner Apple for en ny måte å vise reklame på, takket være noe som heter iAd. Dette gjør det mulig å bake inn avanserte, interaktive annonser i applikasjoner. Vi får se hvor masete det blir i tiden fremover, men potensialet for underholdende reklame er definitivt der.

ipad_nytimes

Ikke for alle
iPhone OS 4 vil altså slippes til sommeren. Programvaren vil fungere uproblematisk på iPhone 3GS og iPod Touch tredje generasjon – eiere av iPhone 3G og andre generasjon av Touch vil også kunne oppgradere, men vil ikke få multitasking.

iPad får også OS 4, men først til høsten. Apples nye vidunder får med andre ord også multitasking, mapper og andre forbedringer, men eierne må smøre seg med tålmodighet.

Les detaljer om iPhone OS 4 hos Apple.

Du kan se den offisielle videoen fra hele pressekonferansen her.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse