Sergey Brin

Annonse


– Dette er personlig!

Den ene av de to Google-gründerne, Sergey Brin, levde under det kommunistiske diktaturet i Sovjetunionen til han var seks år.

Flyttet i 1979
Det er dette som driver ham i kampen mot den kinesiske sensuren, sier han i et intervju med Wall Street Journal.

Brins familie flyttet fra Kina i 1979, ti år før jernteppet raknet og hele det kommunistiske systemet i Øst-Europa falt.

– Urovekkende trekk
Nå mener han å se de samme tendensene i Kina, der myndighetene tviholder på sensur og innskrenkinger av informasjonsfriheten.

Annonse


– Kina har gjort store framskritt i kampen mot fattigdom og mye annet. Men likevel er det aspekter ved politikken deres jeg finner svært urovekkende. Spesielt gjelder dette sensur og overvåking av opposisjonelle, sier han.

OL var vendepunkt
Brin kan fortelle at han var i sterk tvil om Google i det hele tatt skulle inn på det kinesiske markedet for fire år siden. Han valgte likevel å gjøre dette, i samråd med kompanjongen Larry Page.

Under sommer-OL i Kina i 2008 begynte han å få kalde føtter. Etter et kort tøvær mens lekene sto på, begynte kinesiske myndigheter umiddelbart etterpå å slå ned på alle opposisjon, både på nettet og andre steder.

Dette fikk Brin til å endre mening. Fram til i dag har han fått stadig sterkere motforestillinger mot å være med på sensurpolitikken.

Hong Kong løser ingen ting
Kinesiske myndigheter har som kjent stilt krav om at Google følger kinesisk lov. Noe som innebærer at søkeresultater som omhandler følsomme temaer som Tibet, massakren på Den Himmelske Freds Plass og den msulimske Uigur-minoriten i Xinjiang-prvinsen ikke kommer opp i søkeresultatene.

Google valgte tidligere i denne uka å la trafikken gå gjennom det noe friere Hong Kong. Verken Brin eller kineserne tror imidlertid at dette ikke blir en varig løsning. For fortsatt er det slik at kinesere i folkerepublikken Kina ikke kan se informasjon myndighetene misliker.

Annonse