_MG_7413

Annonse


Nesten legendarisk

HTC har virkelig klart å få mobilverdens oppmerksomhet rettet mot seg, takket være stadig mer attraktive mobiler og et brukergrensesnitt som kombinerer det avanserte og det estetiske.

Og med Android-plattformens stadig større utbredelse blir selskapets nye Android-baserte modeller hele tiden mer interessante.

HTC Legend er definitivt blant de som fortjener oppmerksomheten aller mest.

Oppsiktsvekkende
Telefonen er nemlig virkelig godt laget hva utseende angår. Faktisk er Legend blant noe av det lekreste vi har sett på lenge, takket være det unike unibody-designet. Aluminium-chassiset er det dominerende elementet, der det eneste som bryter med helheten er selve skjermen, samt områder på baksiden, rundt kameralinsen og helt nederst på enheten – disse er av plast. HTC påstår at designet, i tillegg til å se kult ut, også sørger for at telefonen tåler en del. Noe vi ikke hadde så veldig lyst til å prøve ut. Det er imidlertid ingen tvil om at mobilen kjennes veldig solid å hånden, samtidig som den ikke veier for mye. Utgangen for hodetelefoner, den optiske trackpaden samt volumknappene er skåret ut i chassiset, mens de øvrige funksjonstastene er separate og plassert nedenfor skjermen.

Annonse


En annen ting med designet som utmerker seg er at den nederste delen fungerer som et klaff der batterier, SIM- og minnekortet sitter. Du tar den av, løfter opp en plastbit, og skyver inn kortene og batteriet. En meget smart løsning som gjør at vi slipper å knote med bakdeksler, og som ikke bryter opp designprinsippene.

Med andre ord, Legend ser helt herlig ut. Smak og behag, naturligvis, men i våre øyne er mobilen skikkelig nydelig å se på, komfortabel å holde i, solid bygd, og har praktiske bruksløsninger i tillegg. Vi merket imidlertid et lite problem: Den skarpe kanten ovenfor høyttaleren gjør det faktisk litt vondt å snakke, da den skraper inntil øret. Det er ikke noe som ødelegger opplevelsen av telefonen, men merkes hvis du snakker mye. Men vi tilgir. Det er fremdeles en skikkelig sexy mobil.

Bygger videre
HTC Legend er en direkte videreutvikling av meget populære Hero (les vår test), og har fortsatt det karakteristiske og kontroversielle «knekket» helt nederst, men denne gangen er det litt mindre dominerende. Resultatet er en av de første Android-mobilene som fremstår som attraktiv ikke bare for de mer teknologiinteresserte, men også for massene, forhåpentligvis.

Siden telefonen bygger på Hero-designet, er de tekniske spesifikasjonene ganske like. Under panseret er den litt raskere – prosessorhastigheten er økt fra 528 MHz på Hero til 600 MHz. Hvordan økningen påvirker brukeropplevelsen kommer vi snart tilbake til. Andre små endringer i forhold til Hero er at tilkoblingsporten er byttet fra ExtUSB til vanlige, utbredte micro-USB. Noe vi liker veldig godt. Dessuten er den lille ballen man brukte til navigasjon borte, og erstattet med en optisk pad, som altså bare krever at du flytter fingeren over for å navigere, og trykker den inn for å godkjenne. LED-lampen som varsler om diverse aktiviteter sitter nå ved siden av høyttaleren, på oversiden av telefonen. To av knappene, for å ta i mot og legge på samtaler, er også borte.

Kvalitetsskjerm
Den største endringen når det gjelder maskinvare, er skjermen. HTC Hero hadde en godkjent LCD-skjerm, men Legend hiver den i søpla og viser stolt frem en nymotens, nydelig AMOLED-variant. AMOLED betyr mye klarere, levende farger og langt bedre sortnivå. Forskjellen er øyeblikkelig merkbar, de fargerike Sense-menyene kommer virkelig til sin rett nå, og diverse medie-relaterte opplevelser er en ren fornøyelse. Bilder og filmer er helt nydelige å se på. Legend beholder imidlertid skjermens størrelse (3.2 tommer) og oppløsning (HVGA). Det er ikke den største eller skarpeste skjermen i verden, og vil du ha enda bedre bilde, får du vente til HTCs Desire kommer rett over påske. Telefonens mer beskjedne størrelse tatt i betraktning synes vi likevel oppløsningen er mer enn bra nok. Og de flotte fargene gjør uansett at opplevelsen er for det aller meste positiv.

Husk imidlertid at AMOLED-skjermer fungerer dårligere utendørs, spesielt i sollys. Det har ingenting med HTC å gjøre, det er rett og slett en karakteristikk av teknologien. Med lysstyrken skrudd på fullt går det ganske greit å bruke mobilen ute, men vær oppmerksom.

Legend er altså penere, litt kraftigere og har en bedre skjerm enn Hero, men ellers fremstår telefonen som velkjent for brukere av fjorårets modell. Ikke forvent noen store overraskelser hvis du oppgraderer fra Hero til Legend, bare en mer helhetlig, elegant opplevelse.

Modernisert
Den store nyheten er programvaren. HTC Legend kjører den mest moderne versjonen av Android, nemlig 2.1. I tillegg er HTCs egne Sense-grensesnitt også fått noen oppdateringer.

Mange av nyhetene som Google introduserte med 2.0/2.1-versjonene av Android gjaldt funksjoner som bedre Exchange-støtte og bedre støtte for sosiale nettverk, noe som Sense-skallet allerede tar ekstremt godt vare på. Så det er faktisk ikke så veldig mye å tjene på at Android-versjonen er nyere – Sense er jo allerede så bra. Men noen av forbedringene til det grunnleggende operativsystemet merkes uansett, for eksempel nettbutikken, Android Market, som nå er lettere å navigere gjennom og har forhåndsvisning av skjermbilder av applikasjonene.

Bedre navigasjon, mer sosialt
La oss altså se hva som er nytt med Sense, da det er grensesnittet vi tross alt skal forholde oss til. HTC beholder konseptet med syv skjermer du kan bla gjennom, og på alle disse kan du plassere ikoner, snarveier og widgets. Du blar gjennom skjermene ved å dra fingeren horisontalt, bruke trackpaden, eller – og dette er helt nytt – å trykke inn hjem-knappen når du er på hovedskjermen. Da zoomes det ut og du får se en oversikt over alle syv skjermene, og kan trykke deg rett inn på den ønskede. Du kan også aktivere denne funksjonen ved å dra fingrene til hverandre på hvilken som helst av skjermene. Dette er ikke en funksjon som revolusjonerer noe som helst, men det fungerer veldig kjapt, og vi bruker det faktisk en gang i blant.

Den andre store nyheten i denne versjonen av Sense kalles for Friend Stream, og er en widget som rett og slett mater inn alle oppdateringer fra Facebook, Twitter og Flickr. Forsåvidt en god ide, men har du mange venner på tvers av disse nettverkene, og disse oppdaterer mye, kan oversikten fort bli kaotisk. Dessuten er hele denne widgeten noe treg, så vi bruker ikke den nevneverdig mye.

En funksjon som derimot er lett å overse, men faktisk er meget smart, er klipp og lim-løsningen. Du holder fingeren på ett ord, og når du slipper, kan du merke så mange ord i ett dokument som du vil. Når du har merket dem ferdig, kan de kopieres til utklippstavlen, slås opp i Wikipedia eller deles med venner. Stilig, og det funker.

Andre justeringer i Sense er både kosmetiske og praktiske – diverse nye, penere ikoner, mer elegant knytting av Facebook til kontakter (programvaren er nå langt mer effektiv til å knytte sammen våre venner, oppdatere bilder, bursdager og denslags), samt noen forbedringer i de tradisjonelle widgetene som håndterer e-post, kalender, nyhetsfeeder og andre funksjoner.

Applikasjonsutvalg
Siden det hele bygger på Android, får vi selvsagt også tilgang til markedplassen, som siden sist har vokst seg betydelig. Nei, det kan fremdeles ikke konkurrere med utvalget av programmer tilgjengelig på Apples butikk, og vi i Norden kan fremdeles ikke få tilgang til betal-applikasjoner. Men likevel, Android Marked blir mer relevant for hver dag som går. Stadig flere utviklere slipper programmer samtidig til iPhone og Android, kvaliteten blir stadig høyere, det dukker også opp stadig flere norske applikasjoner som tar for seg våre hjemlige forhold, enten det er bussruter eller værmeldinger.

Siden Android er en del av økosystemet til Google er selvsagt tjenester som Gmail, YouTube eller Google Maps flott integrert. Men enda mer finnes på markedet: Du kan laste ned den helt nye, glimrende versjonen av Google Maps (4.1), applikasjoner som gir deg tilgang til Buzz, Translate, Talk, og så videre. Bruker du Googles tjenester er Android et selvsagt valg, og Legend benytter seg av mulighetene bedre enn noensinne.

Hastighet
Vi nevnte tidligere hvorvidt den raskere prosessoren har noe å si – og ja, det har den. HTC Legend er rask. Husker du Hero? Telefonen hadde nokså store hastighetsproblemer til å begynne med, og ble senere oppdatert til en raskere versjon av programvaren som hjalp noe. Legend knuser Hero. Vi tviler på at det er kun den lille hastighetsøkningen under panseret som har ansvaret ene og alene – nyere versjoner av både Android og Sense har nok sitt å si, og Legend imponerer med respons. Det finnes små problemer – Friend Stream kan lugge litt, vi opplevde litt hakking i andre applikasjoner også, men totalt sett er det ingenting å utsette på hastigheten, spesielt med tanke på forgjengeren.

Dessverre har ikke HTCs programmerere klart å løse alle problemer, og Sense er fremdeles plaget med visse bugs. Igjen opplevde vi at Facebook-kontakter mistet bildene sine, at e-post- og meldingsapplikasjonene trodde vi hadde uleste beskjeder, at telefonen glemte WLAN-nettet vårt, og andre småirritasjoner. Det er skuffende, da vi pekte på flere av de samme feilene da vi testet Hero i fjor sommer.

Fleksibel, men har visse mangler
Men tilbake til gode sider av Legend. Det er flere av dem. Nettleseren som følger med er rask, og tegner opp sider temmelig uproblematisk. Den støtter Flash, og avspillingen av videoklipp fungerer bra. Den støtter multitouch (det gjør andre applikasjoner også, som bildefremviseren, men ikke Google Maps). Du kan lett bytte mellom landskaps- og portrettmodus. HTC Sense lar deg fremdeles tilpasse alle mulige elementer av grensesnittet, fra bakgrunnbilder til såkalte scener som velger ut applikasoner og widgets utfra ønsket tematikk. Det er mye godt å si om Legend, uten tvil.

Blant telefonens svakere punkter er multimedia. Musikkavspilleren til Android er ikke spesielt imponerende for eksempel, og byr på veldig grunnleggende funksjoner. Telefonen har riktignok nå fått FM-radio, og støtten for musikk- og filmformater er god nok. Men dette er ingen altspisende mediemonster. Kameraet er ingen stor forbedring i forhold til Hero, den har fremdeles 5 megapiksler, og gjør seg fremdeles best utendørs. Legend har riktignok fått en LED-lampe som lyser opp mørke omgivelser, men det hjelper ikke nevneverdig. Dette er ikke en utpreget kameratelefon, bildene du tar ute blir stort sett brukbare, men for mørke scener eller mer krevende videoklipp egner ikke denne telefonen seg spesielt godt. Når det er sagt, det var heller ikke noe vi ventet oss, og vi tror ikke noen kjøper seg Legend for kameramulighetene.

Batterilevetiden har heller ikke imponert oss, det er vel trygt å anbefale at man rett og slett lader telefonen hver natt, uansett. Med samtaler, konstant datanedlastning gjennom enten mobilnettet eller WLAN, bruk av funksjoner som Google Maps og rimelig høy lysstyrke på skjermen går batterimåleren kjapt nedover. Slik er det i disse tider – telefoner med flotte, store trykkskjermer og alle tenkelige trådløse tilkoblinger varer ikke lenge. Det er noe vi må finne oss i frem til noen finner opp batterier som er mer effektive.

Alternativer?
Men la oss være ærlige, Legend er en herlig mobil. Noe av det kuleste på en god stund. Utrolig fin å se på og holde i. Skikkelig godt laget. Med nydelig, om litt liten skjerm. Den er rask og responsiv, og det at Android pluss Sense sørger for omtrent alt av funksjonalitet vi kan forestille oss, trenger vi vel omtrent ikke å nevne. Den er så lett å like at vi klarer å se forbi diverse bugs vi har oppdaget.

Det eneste problemet er egentlig posisjoneringen. Hero var i sin tid en flaggskip-telefon, men Legend er i større grad et «midrange»-alternativ. Og kraftigere Android-løsninger er rett rundt hjørnet. Sony Ericssons meget etterlengtede Xperia X10 er bokstavelig talt dager unna, med 1 GHz-prosessor, mye større skjerm (4 tommer) og bedre kamera, men eldre versjon av Android. Vi er veldig spent på den. Etter påske kommer HTCs egne Desire, og for bare ca. 500 kroner mer enn Legend får du også 1 GHz-prosessor og 3.7 tommers skjerm, men du går glipp av det flotte unibody-designet.

Så vi anbefaler Legend veldig varmt per i dag, men venter til vi har prøvd både X10 og Desire til vi kan danne oss et fullstendig bilde av markedet per begynnelsen av 2010. Vi kommer tilbake med tester av begge de kommende telefonene om ikke så veldig lenge.

Annonse