Spanske pirater kan nå feire en stor seier i rettssystemet. Men hva sier EU?

Annonse


Olé! Fildeling er lov!

I forrige uke ble det endelig avgjort at Telenor ikke må stenge tilgangen til The Pirate bay for norske brukere.

– Ikke skyldig!

Nå har en relatert, men ikke tilsvarende sak endt med samme resultat i Spania. Den spanske opphavsrettsorganisasjonen SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) gikk til sak mot nettstedet elrincondejesus.com. I går forelå dommen: Ikke skyldig.

Dommen betyr at elrincondejesus.com kan fortsette å tilby sine brukere gratis film og musikk. Nettstedet er ingen tracker slik som Pirate bay, men en linksamling som viser til steder man kan laste ned film, musikk, spill, e-bøker og programvare med eDonkey and BitTorrent.

Lovlig å lenke

Retten har slått fast at det ikke er ulovlig å gjøre slikt innhold tilgjengelig, og at elrincondejesus.com ikke trenger å ta stilling til om innholdet de linker til er lagt ut lovlig eller ikke.

Annonse


Utfallet har blitt mottatt med stor glede i fildelermiljøet, og regnes som en milepæl i europeisk rett som kan få betydning også for EUs politikk på dette området.

EU midt i mot

Eus opphavsrettsdirektiv pålegger medlemslandene å forby både opp- og nedlasting av ulovlig kopiert materiale. Denne regelen er implementert i Norge, gjennom EØS-medlemskapet. Men Spania, som ett av de viktigste medlemslandene, har altså ikke gjort det.

Fildeling til privat bruk er nemlig fortsatt lov i Spania, uansett om filene som deles er ulovlig gratisvare. Så lenge ingen tjener penger på det, er det greit for myndighetene.

Frikjennelsen av elrincondejesus.com er nok en styrking av dette sær-spanske prinsippet som verken politikerne i Brussel eller opphavsrettsorganisasjonene er særlig glade i.

Kilder:

Barcelonareporter.com
Torrentfreak.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse