KDDIs nye modell gir arbeidsgiveren full kontroll med hva arbeidstakeren gjør i arbeidstiden. (Telefonen på bildet er ikke identisk med den som er omtalt i artikkelen)

Annonse


Snoketelefon gir sjefen full kontroll

Den japanske mobilgiganten KDDI har uytviklet en helt ny type telefon som lar sjefen snoke på alt brukerne gjør.

Og da mener vi ALT.

Aksellerometer som sladrer
Alle samtaler, tekstmeldinger, bilder som tas og stort sett alt annet du gjør med smarttelefonen kan allerede i dag bli sendt til bedriftens hovedkvarter for analyse.

Det nye med denne telefonen er at den også registrerer brukernes fysiske bevegelse gjennom et innebygget aksellerometer. Slike aksellerometere er i dag innebygget i de fleste telefoner, men ingen av dem sender data videre.

Annonse


Med KDDI-varianten kan sjefen din finne ut hvor mye av arbidstiden (og den btalte båndbredden) du bruker på private ting – for eksempel om du tar deg en ureglementert løpetur på gata i lunsjpausen.

– Veldig viktig oppfinnelse
– Teknisk sett er dette en veldig viktig oppfinnelse, sier direktør Philip Sugai i selskapets laboratorium for konsumprodukter til BBC.

Sugai innrømmer imidlertid at oppfinnelsen kan få negative konsekvenser dersom en arbeidsgiver velger å bruke all funksjonaliteten.

Lov i arbeidstiden
I Norge er reglene slik at arbeidsgiver plikter å gjøre sine ansatte oppmerksom på en slik overvåking. Men selve overvåkingen er ikke forbudt, så lenge den skjer innenfor arbeidstiden og ved hjelp av utstyr som arbeidsgiveren eier og stiller til disposisjon for sine ansatte.

Det er likevel ingen tradisjon for slik detalj-overvåking i Norge, og vanlige ansatte får stort sett lov til inne nfor rimelighetens grenser å sende både private mail, tekstmeldinger og chatte med venner og familie i arbeidstiden.

– Behandler ansatte som kveg
Å overvåke de ansattes fysiske bevegelser er trolig heller ikke aktuelt i norsk arbeidsliv.

Men også i Japan er reaksjonene sterke.

– Dette er det samme som å behandle ansatte som maskiner – ja, til og med som kveg. Det er ikke til å tro at KKDI lanserer en slik teknologi, sier personvernvaktbikkje Kazuo Hizumi til BBC.