wifi

Annonse


Vil forby gratis Internett

I slutten av november skrev ITavisen om pub i Storbritannia fikk en bot på 8000 pund (om lag 75 000 norske kroner). Årsak: En av gjestene deres hadde lastet ned ulovlig materiale fra nettet.

Frykten brer seg
Etter dette har mange som tilbyr gratis nett fryktet at de kunne oppleve det samme. Og nå får frykten ytterligere næring i en såkalt clarification (Word-dokument) som den britiske regjeringen har sendt ut i forbindelse med den nye lovforslaget Digital Economy Bill.

Slik regjeringen selv tolker lovforslaget, vil det ikke bare bli umulig for hoteller, biblioteker og kafeer å drive et gratis åpent nett til glede for kunder og gjester. Det vil rett og slett bli ulovlig.

Kan ikke gjøre unntak
Lord Young, som er britisk post- og arbeidsminister, er i følge en britiske nettavisen The Register klinkende klar:

Annonse


– Om vi gjorde unntak for for eksempel biblioteker og skoler, ville dette sende et helt galt signal. Det kunne føre til at folk opprettet falske, ideelle foreninger og gjorde krav på dispensasjon. Deretter kunne de bli en sentral for brudd på opphavsretten.

Med andre ord kunne noen finne på å kalle seg «The University of Pirate Bay» og la sine «gjester» laste ned filmer, musikk, programvare, spill og bøker i vilden sky.

Må enten være ISP eller kunde
Lovforslaget krever at du enten registrerer deg som nettleverandør eller nettkunde. Er du det første, må du fortelle myndighetene hvem som bruker deg og hva de gjør (eller rettere sagt, om de gjør noe lovstridig). Er du det andre, kan du saksøkes for brudd på opphavsretten på individuell basis – på grunnlag av de opplysningene din nettleverandør sitter på om dine bevegelser på nettet.

Eneste unntak er nettkafeer med ekstrem lav båndbredde – slike som bare er ment for å lese nettaviser og sjekke e-post. Med andre ord går skillet mellom tjenester som gjør det mulig å laste ned og de som ikke gjør det.

Intens debatt
Loven er ennå ikke vedtatt, og det pågår fortsatt en opphetet debatt i parlamentet og britisk presse om innholdet.

Som USA har Storbritannia store interesser i underholdningsindustrien. Svært mye av den musikken folk over hele verden hører, har sitt opphav på de britiske øyene. Samtidig lages store deler av Hollywoods filmer enten i selve Storbritannia, eller i USA, Australia og New Zealand ved hjelp av britisk ekspertise.

Derfor er det ikke unaturlig at britene vil beskytte seg mot piratkopiering og ulovlig fildeling med alle midler. Det handler opplagt om økonomi og arbeidsplasser.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse