På Chatroulette kan du treffe hvem som helst. Også folk du helst ikke vil treffe...

Annonse


Chatroulette passerer en million

På Chatroulette kan du treffe hvem som helst. Også folk du helst ikke vil treffe...
(Ill.: Twinfactory.co.uk)
Chatroulette er den nye videotjenesten alle snakker om.

Vil du bli «nexta»?

Ved hjelp av webcam og en enkel nettside kan hvem som helst videochatte med hvem som helst. Det er helt tilfeldig hvem du får prate med, og du kan raskt skifte til neste person ved å trykke på «Next»-knappen.

Det siste har gitt opphav til et nytt verb – «nexting». Det kan føles sårt å bli «nexta», og det er trolig grunn til å advare folk med dårlig selvbilde mot å bruke tjenesten.

Amerikanere i mindretall

I følge det offisielle, amerikanske nettmålingsinstituttet ComScore er var det i januar en million som var innom. Bare 100 000 av disse var amerikanere, så vi snakker mer om et internasjonalt fenomen her.

Annonse


Det er da heller ingen amerikaner som står bak Chatroulette. Bakmannen var lenge et mysterium, men nylig greide New York Times å finne ut at en 17 år gamle russer ved navn Andrey Ternovskiy startet det hele.

Tekstreklame

Tjenesten er reklamefinansiert, men ganske diskret med bare tekst. Det er ukjent hvor mye penger Ternovskiy drar inn.

Hvem bruker så denne tjenesten? Det finnes det ingen offisiell statistikk på. Men amatørregissøren Casey Neistat har laget en film (ligger nederst i denne artikkelen) om Chatroulette.

Unge menn i flertall

I denne filmen finner han ut at av 90 chattere er 71 prosent menn og 15 prosent jenter. 14 prosent er det han kaller «pervoer» – folk som har helt andre hensikter enn bare å slå av en prat. 83 prosent er unge, mens 17 prosent er gamle.

Det er definitivt ikke noe sted for mindreårige. Faren for å se en godt voksen, asiatisk mann vise fram sine edlere deler er nemlig overhengende. Det drives ingen moderasjon av tjenesten, noe som har ført til at det på YouTube og andre steder ligger relativt groteske eksempler på hva folk kan få seg til å gjøre foran kamera.

Ikke først

Chatroulette er ikke først ute med tilfeldig chat. Slikt var vanlig på 90-tallet med IRC, ogOmegle er et slags Chatroulette uten bilder.

Her er Casey Neistadts underholdende og upretensiøse film om Chatroulette-fenomenet:

chat roulette from Casey Neistat on Vimeo.