Pirate Bay-Sundes nye betalingssystem lar deg vise at du setter pris på det du laster ned - med cash.

Annonse


Vil revolusjonere nettbetaling

Peter Sunde, den utflyttede nordmannen som I årevis har frontet The Pirate Bay fra Sverige, mener tiden er inne til å se på hvordan opphavsmenn kan få betalt.

Penger for kopier

Derfor lanserer han nå Flattr, et system som skal sikre at de som blir kopiert og distribuert via nettet får penger for produktene sine.
Systemet er like genialt som det er enkelt, i hvert fall på beta-nivå.

«Sosial mikrobetaling»

«Flattr» henspiller på ordene «flatter» (smiger) og «flat rate» (betaling med fast beløp). Sunde beskriver selv systemet som «sosial mikrobetaling».

Systemet er klikkbasert. Det vil si at brukerne først fyller opp kontoen med penger, og dermed får mulighet til å «stemme» på åndsverk via Flattr. For hver stemme de gir, vil en andel gå til opphavsmannen. Dermed blir det et marked basert på smak og ikke styrte mekanismer som markedsføring, distribusjon og pris.

Annonse


Minumumsbetaling

Minimumsbeløpet er to euro (om lag 16 norske kroner). Og hvis du for eksempel fyller opp kontoen din med 10 Euro (om lag 80 norske kroner) og gir stemmer til 10 ulike åndsverk, vil hver av opphavsmennene få 1 euro (8 kroner) fra deg ved neste månedsskifte.

Helt lett er det ikke å forstå hvordan systemet fungerer. Det skal medgis. Likevel har Sunde stor tro på at det vil slå an.

Vil ut til alle

– Vi vil at alle bare skal implementere Flattr uten å spørre oss. Ideen er å gjøre det tilgjengelig for alle, sier han til Neowin.net.

Her er en video som forklarer hvordan Flattr fungerer:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse