Dagbladet.no gikk ned på grunn av kunstig trafikk  fra Tyrkia i går.

Annonse


Dagbladet.no angrepet

I går kveld ved 19.30-tida ble Dagbladet.no utsatt for et såkalt DDoS (Distributed Denial of Service)-angrep, der kunstig trafikk førte til overbelasting av nettstedet.

Muslimer bak?

Spekulasjonene gikk i flere medier går om det var rasende muslimer som sto bak hackingen, som et svar på at Dagbladet hadde publisert de omstridte Muhammed-tegningene.

Dette virker ikke umiddelbart sannsynlig, siden de IP-adressene som forårsaket angrepet hovedsakelig kom fra Tyrkia, og i ett tilfelle fra Romania.

Vanlige angrep

Et stort antall norske nettsteder har tidligere blitt angrepet fra Tyrkia, og drivkraften synes ikke å ha vært religiøs indignasjon.

Annonse


Angrepene synes å ramme blindt, og blir generert av maskiner snarere enn mennesker med bevisste politiske eller religiøse mål.

Fotball-hacking

Det finnes imidlertid unntak. I januar lå det på hjemmesiden til fotballklubben Odd Grenland bilder av muslimer som tråkker på det danske flagget. Samme dag lå de samme bildene på Evangeliesenterets hjemmesider.

I 2005 ble nettsidene til fotballklubben Strømsgodet utsatt for samme type angrep, men det er uklart hvilken sammenheng det muslimske budskapet kan ha med norsk fotball.

I kjølvannet av den første publiseringen av Muhammed-tegninger i den danske avisen Jyllandsposten ble det rettet angrep mot et stort antall danske nettsteder.

– Fortvilet situasjon

Det har også vært en markant økning i tyrkisk hacking mot norske nettsteder etter Muhammed-tegningene ble publisert.
– For Dagbladet er det en fortvilet situasjon når slike ting inntrer. At noen med vitende og vilje går inn og saboterer våre nettsider som stopper publiseringen av nyheter er veldig alvorlig. Nå skal vi ha fakta på bordet og vil etter å ha gjennomgått dem vurdere hvordan saken skal forfølges, sier konstituert sjefredaktør, Lars Helle til Dagbladet.no

Ingen sammenheng

Også konkurrenten VG.no gikk ned samme kveld, men dette skyldtes interne tekniske problemer og ikke hacking.

– Dagbladet hadde allerede vært nede en stund på grunn av et DDOS, og vi så det var veldig lett å regne med at vi var truffet av det samme. Men jo mer og mer vi har sett på det så stemmer nok ikke det, sier driftssjef Audun Ytterdal i VG Multimedia til .

Les også: Kun 20 IP-adresser dro ned Dagbladet (Digi.no)

Annonse