Mussolini er populær blant italienske iPhone-brukere. Nå får de ikke lov til å laste app-en lenger.

Annonse


Mussolini-app stoppet

Mussolini er populær blant italienske iPhone-brukere. Nå får de ikke lov til å laste app-en lenger.
(Ill.: iMussolini)
iPhone-applikasjonen «iMussolini» har vært en foruroligende suksess i Italia. Så stor har suksessen vært at den ble en bestselger blant italienske iPhone-brukere.

Nå er den stoppet, etter påtrykk fra anti-fascister.

Romantisk skjær
Benito Mussolini var diktator i Italia fra 1922 til 1943 og var Adolf Hitlers nærmeste allierte før og under den annen verdenskrig. I 1945 ble Mussolini henrettet av den italienske motstandsbevegelsen.

I Tyskland føler de aller fleste avsky (med unntak av et knippe nynazister) mot Hitler og nazismen. I Italia er dette annerledes. her hviler det i enkelte kretser et romantisk skjær over diktatoren, som et hyggelig minne om italiensk storhetstid.

Annonse


Historisk interesse
Dette er en holdning som går langt ut over nynazistenes og fascistenes rekker. Men trolig er uskyldig historisk interesse også en drivkraft hos et flertall av kjøperne.

Applikasjonen ga brukerne mulighet til å se filmopptak og høre utdrag av Mussolinis taler – et et utvalg på 25 minutter.

Sterke reaksjoner
Applikasjonen slo både spill (blant annet «Avatar»-spillet for iPhone), underholdning og nyhetsoppdateringer, og ble etter hvert så populær at jødiske grupper og Holocaust-overlevende fant grunn til å reagere.

Apple avstår å kommentere, og vi vet derfor ikke eksakt hvorfor de valgte å fjerne applikasjonen.

Uansett: det eneste du nå finner dersom du søker på «Mussolini» på App Store er lydbøker om mannen…

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse