Gamle Carl fra filmen «Up» er ikke helt seg selv dersom du prøver å rippe ham...

Annonse


DVD-sperre stokker kapitlene

Filmbransjens første kopisperre på DVD-plater (CSS) har for lengst blitt gjort til latter av DVD-Jon og hans etterfølgere.

Vil ikke du skal kopiere

Men fortsatt prøver Hollywood å hindre deg i å ta en lovlig (i Norge) kopi av platen, eller gjøre innholdet om til et format som kan spilles av på en bærbar mediespiller eller mobiltelefon.

Noen av platene -spesielt Blu-ray-utgavene, kommer med en såkalt «Digital Copy»-disk, der filmen ligger ferdig rippet i et transportabelt filformat. Men ofte finnes ikke det filformatet du trenger, for eksempel til iPhone eller iPod.

iPod-fiendtlig «Digital Copy»
Microsofts wmv-format med DRM-sperre (PlaysForSure) synes å være det vanligste. Og da trenger du Windows og en spiller som ikke er laget av Apple for å spille filmen på tur.

Annonse


Vanligvis er det ikke noe problem å rippe filmen via passende, gratis programvare. For eksempel DVDShrink (Windows) eller HandBrake (for Mac, Linux og Windows).

Lager kaos i filene
Men disse og lignende programmer står maktesløse overfor filmbransjens siste forsøk på å stoppe en kopiering de slett ikke liker.

På enkelte filmer lager de nemlig kaos i kapittelinndelingen, slik at scenene i filmen spilles av i vilkårlig rekkefølge når den ligger i et annet filformat enn det som ligger på original-DVD-en. DVD-utgaven av animasjonsfilmen «Up» (På norsk «Se opp!») er ett eksempel.

På en DVD-plate er vanligvis filnavnene relativt logiske. det vil si at en fil i VIDEO_TS-mappen som kalles «VTS_01_1.vob» samsvarer med del 1, kapittel 1 i filmen. Vanligvis er det bare å velge den største filen (for eksempel en som er over to Gigabyte). så oversettes den til bærbart format som en drøm – uten trailere, piratadvarsler eller ekstramateriale.

Lurer programvaren
Slik er det ikke på filmer som «Up». Her er det trikset med filnavnene og størrelseangivelsen, slik at du finner en drøss med filer som ser ut som hovedfilmen under VIDEO_TS. En standard DVD-spiller til stuebruk vil fortsatt kunne tolke dette, og spillea v filmen riktig. Det samme kan spillere for PC eller Mac. Rippe-programmer som
HandBrake blir derimot lurt.

Prøver du å konvertere filmen på «autopilot», blir kapitlene stokket hulter til bulter, slik at en scene som først kommer midt i filmen dukker opp i begynnelsen og så videre.

Det skal ikke være lett…
For å være på den sikre siden har filmbransjen gjort det slik at hver plate er forskjellig. Det betyr at det eksemplaret du har, ikke er det samme som det en annen har. En «randomizer» i produksjonsprosessen fikser dette.

Slik mener filmbransjen de skal gjøre det vanskelig å legge ut generelle råd på nettet, verken for denne filmen eller andre DVD-er med samme «sykdom».

Og her er LØSNINGEN
Som vanlig er det ikke så vanskelig å komme rundt denne hindringen. På forumet for HandBrake-brukere ligger følgende oppskrift:

1) Åpne disken i PC/Mac-ens mediespiller
2) Start hovedfilmen
3) Noter tittelnummeret som kommer opp i «Go»menyen (Apples standard DVD-spiller for Mac) eller «List»
4) Så stiller du inn programmet slik at bare filen med dette nummeret rippes.

Som vanlig med kopisikringssystemer lager denne finurlige vrien litt ekstra trøbbel. Men vanskelig er det ikke…

Se også:
HandBrake – lynrask DVD-ripping (DinSide Data)
Programmene som knekker koden (DinSide Data)