Silvio Berlusconi liker ikke at folk laster opp video uten tillatelse fra regjeringen.

Annonse


Forbyr nettvideo uten konsesjon

berlusconiItalia forbyr nå medieorganisasjoner å laste opp video på nettet uten konsesjon. Dette er i tråd med EU-reglene, hevder statsminister Silvio Berlusconi og hans regjering.

– Følger bare Kringkastingsloven
Den nye loven innebærer at bare de som har søkt om og fått spesiell tillatelse har lov til å laste opp videoinnhold. Loven følger samme prinsippet som den italienske – og norske – kringkastingsloven. Med andre ord er det ikke lov å drive noen form for massedistribusjon av levende bilder dersom man ikke har konsesjon.

Dette lett gammelmodige, juridiske rundkastet fra Berlusconi vekker sterke reaksjoner i Italia. Mange mener at det slett ikke er de som legger ut ulovlige kopier av TV-programmer og filmer Berlusconi ønsker å ramme, men rivaler til sitt TV- og medieimperium Mediaset.

– Utrolig innskrenking av friheten
Berlusconi er det eneste statsoverhodet i Europa som eier en vesentlig del av sitt lands medier, og som styrer informasjonen som kommer gjennom dette med hard hånd. Hans motstandere mener at han liker dårlig at det finnes frie, uavhengige alternativer på nettet.

Annonse


– Loven gjør at folk må søke departementets godkjennelse før de får lov til å laste noe opp til nettet. Dette er en utrolig innskrenking av pressefriheten og en vesentlig innskrenkning i måten Internett skal fungere på, sier Paolo Gentiloni fra det Demokratiske partiet.

– Som i Nord-Korea
Han og andre sentrale opposisjonspolitikere holdt torsdag i forrige uke en pressekonferanse der de gikk kraftig ut mot de nye reglene.

– Italia melder seg nå inn i klubben av land med hard sensur, som Kina, Iran og Nord-Korea, sier Gentolinis partifelle Vincenzo Vita.

Alle må søke
I de nye reglene -som er et dekret fra regjeringen og dermed trer i kraft med øyeblikkelig virkning, gjelder både web-TV, mobil-TV og nettaviser.

Konsesjonsplikten bil trolig bli prøvet både for Høyesterett i Italia og for EU-domstolen. Det er tvilsomt om resten av Europa kan leve med et medlemsland som ikke tillater journalister og redaktører å bruke video i sin nyhetsdekning.

Kilder:
The Industry Standard
Bloomberg.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse