Google truer med å legge ned all sin virksomhet i Kina dersom ikke kinesiske myndigheter stopper angrep og sensur.

Annonse


Lei av sensur og angrep

Google truer med å legge ned all sin virksomhet i Kina dersom ikke kinesiske myndigheter stopper angrep og sensur.Alle IT-selskaper som etablerer seg i Kina må rette seg etter myndighetenes krav om sensur. Det gjelder også Google, som i likhet med Yahoo, Microsoft og mange andre motvillig har gått med på å filtrere ut søkeresultater og nettsider som kinesiske myndigheter ikke liker.

Begeret fullt
Nå er begeret fullt for Googles del. I sin offisielle blogg skriver de at de nå revurderer sitt engasjement i Kina. Og at konsekvensen av denne revurderingen kan bli at selskapet trekker seg ut av landet og stenger sine kontorer der.

Årsaken til denne drastiske vendingen i forholdet til verdens mest folkerike land er gjentatte elektroniske angrep mot både Google selv og nettsteder og enkeltpersoner som kjemper for menneskerettigheter.

– Var noe helt annet
Som så mange andre velkjente organisasjoner opplever vi regelmessig elektroniske angrep i varierende grad. I midten av desember oppdaget vi et svært sofistikert og målrettet angrep på vår bedriftsmessige infrastruktur. Dette angrepet hadde sitt opphav i Kina, og resulterte i tyveri av åndsverk fra Google. Det ble snart klart at det som først så ut til å være et enkeltstående, men alvorlig sikkerhetsbrudd var noe helt annet, heter det i blogginnlegget, som er skrevet av Googles sjefsjurist David Drummond.

Annonse


20 selskaper rammet
Googles egen etterforskning viste at et minst 20 andre selskaper ble utsatt for samme type målrettede angrep. Disse selskapene jobber ikke bare innenfor Internett og teknologi, men også innen media og kjemisk industri. Google er i ferd med å varsle selskapene det gjelder og samarbeider med det de kaller «relevante, amerikanske myndigheter».

Ville ramme menneskerettsaktivister
Interessant nok tror ikke Google at hensikten med angrepene var å ramme selskapene, men skaffe seg adgang til Gmail-kontoene til menneskerettsaktivister. Gjennom ulike former for svindel har noen prøvd å få tilgang kontoene, uten på lykkes.

Bare to Gmail-kontoer ser ut til å ha blitt rammet. Og her er det bare snakk om relativt uskyldig informasjon som datoen kontoen ble opprettet. Ingen uvedkommende har i følge Google greid å skaffe seg tilgang til innholdet i e-posten.

Stilller ultimatum
Likevel har angrepene og svindelforsøkene provosert Google så mye at de nå setter hardt mot hardt. Enten får de lov å drive sin søkemotor uten sensur og innblanding, eller så trekker der seg ut av landet.

– Vi har bestemt oss for at vi ikke lenger er villige til å fortsette å sensurere søkeresultatene på Google.cn. I løpet av de neste ukene vil vi diskutere med kinesiske myndigeter hvordan vi kan operere ufiltrert innenfor loven, om vi nå kan det i det hele tatt. Vi skjønner at dette kan bety at vi må legge ned Google.cn og stenge våre kontorer i Kina, heter det i bloggen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse