Firefox - her på en mobiltelefon fra HTC. Vil de mange tilleggene til nettleseren ta markedet fra Apples App Store?

Annonse


– Firefox-apps betyr slutten for App Store

Denne uka ankom Nokias supertelefon N900 ITavisens redaksjon. På den ligger den første mobilversjonen av Mozillas populære nettleser Firefox.

Stort, gratis utvalg
Firefox Mobile er ikke bare et mobil nettleser, men et helt system av tilleggstjenester og tilleggsprogrammer. Alt sammen gratis tilgjengelig for alle som bruker nettleseren.

Dette vil underminere markedet for såkalte App Stores, enten de drives av Apple, Microsoft eller andre. Det mener i hvert fall Mozilla, som er skråsikre at deres mobile nettleser vil gå samme veien som PC-versjonen.

Enkle å lage
For PC er Firefox nå nummer 2, nest etter Microsofts Internet Explorer. På den stasjonære plattformen finnes det et stort antall såkalte plugins, tilleggsprogrammer som gjør nær sagt alt mellom himmel og jord.

Annonse


Denne situasjonen mener nå Mozilla at vil oppstå også på mobilen. Årsaken er det super-enkle grensesnittet som brukes for å lage Firefox-applikasjoner.

– Webben vil vinne
– Alle som kan JavaScript og HTML kan utvikle en storartet app uten å måtte lære seg en spesifikk mobil plattform, sier Jay Sullivan i Mozilla til PC Pro.

Sullivan har liten tro på at Apples suksess med iPhone og App Store vil vare.

– I en mellomperiode vil slike apps ha stor suksess. Men på lengre sikt vil webben vinne. Det gjør den alltid, sier Sullivan.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse