Avatar er selve prestisjetittelen i 3D. I dag har den première på kino i Norge. Og en gang i 2010 kommer den på Blu-ray - i 3D.

Annonse


Slik blir 3D på Blu-ray

James Camerons store science fiction-epos Avatar har première i dag – i full 3D på kino både i Norge og resten av verden.

Nye bokser i stua
Nesten enda større forhåpninger knytter det seg til Blu-ray-utgaven, som kommer en gang i 2010. Det er selve paradeutgivelsen for et helt nytt hjemmekinosystem som krever både nye filmer, nye spillere – og ikke minst nye briller.

Nå har The Blu-ray Disc Association (BDA) sluppet spesifikasjonene på systemet, som filmbransjen håper skal sette skikkelig fart i det hittil noe skuffende Blu-ray-salget.

Håper på kjøpefest
Store aktører som Sony, Philips, Panasonic og Pioneer står bak videreutviklingen. Men alle kan nå kjøpe lisens på teknologien og produsere den etter de spesifikasjonene som ble sluppet i går kveld.

Annonse


Elektronikkbransjen håper naturligvis på sin side at 3D skal skal utløse en ny bølge av elektronisk nyinnkjøp, slik flatskjermen og DVD-spilleren gjorde i sin tid.

Kino-folket vil ha 3D
– I året som har gått har det store flertallet foretrukket 3D når de har fått valget mellom 2D og 3D på kino. Vi tror denne etterspørselen etter 3D-materiale vil smitte over til hjemmet nå som vi har et 3D-system for Blu-ray som kan gi full HD 3D-opplevelse i stua, sier BDA-formann Victor Matsuda i en pressemelding.

Kommersiell hjemme-3D ble første gangen vist under CES-messen i Las Vegas i januar i år. ITavisen var til stede, og fikk en svært overbevisende demonstrasjon av Panasonic med prøvemateriale fra ulike filmer.. Denne ble gjentatt med Avatar-trailer på IFA-messen i Berlin i september.

Forvirring
Det har lenge hersket forvirring rundt de ulike 3D-standardene. Mange tror at du kan bruke vanlig skjerm, vanlig spiller og vanlige 3D-briller for HD 3D Blu-ray. Ikke minst fordi flere Blu-ray-filmer på markedet («Monsters vs. Aliens» er ett eksempel) inneholder 3D-materiale.

Det er ikke tilfelle med det nye systemet som nå for første gang blir beskrevet i detalj.

Bakover-kompatibelt
Filformatet på 3D-blu-ray er MPEG-4-MVC (Multiview Video Coding), som er en variant av H.264 HD kodek-en (som blant annet brukes i iTunes). Dette formatet komprimerer den høyre og venstre øyeinformasjonen separat, og tar bare 50 % mer plass enn standard 2D-film.

Filene kan leses også av en standard 2D Blu-ray-spiller av den typen som folk har i dag. Det betyr altså at du trygt kan kjøpe 3D-filmer og spille dem av hjemme i 2D på standard utstyr.

PS3 er klar
For å få 3D-effekt trenger du enten en helt ny Blu-ray-spiller, eller en oppgradert 2D-spiller. Noen high end-modeller kan oppgraderes, men disse er få. I de fleste tilfeller må du nok bite i det sure eplet og kjøpe nok en boks til stua. Unntaket er PS3, som allerede har 3D-spesifikasjoner under panseret.

I tillegg trenger du i mange tilfeller en ny TV. Det er bae 3D-spesifiserte TV-er. Disse finnes både som LCD, plasma og LED – og er med andre ord ikke avhengig av skjermteknologi. Men har du en eldre eller billig skjerm, er sjansene store for at du nå må anskaffe en ny.

Spesialbriller
Det holder heller ikke med tradisjonelle papp-briller med røde og blå (eller retere sagt cyan) plastlinser. Til 3D Blu-ray trenger du briller med elektroniske lukkere – såkalte Stereoscopic Shutter Glasses. Disse finnes i handelen i dag, og koster rundt 1500 kroner. De leies også ut på kino.

Du må også sørge for at både spiller og skjerm støtter HDMI 1,4.Tidligere HDMI-standarder slipper nemlig ikke igjennom 3D-signalene.

Filmer i januar
De første 3D Blu-ray-filmene kommer allerede i januar. Final Destination dukker opp 5. januar, mens Cloudy with a Chance of Meatballs er ute omtrent samtidig. Dette er vel å merke i USA, vil nordmenn må trolig smøre oss mer litt mer tålmodighet, som vanlig.

Det er ventet at de fleste filmer som er laget for kino-3D vil være ute som 3D Blu-ray i løpet av 2010. Det er derfor bare å kjøpe dem, og begynne å spare til ny spiller, ny TV og nye briller som gjør at du og familien ser rimelig teite ut der dere sitter og gumler popcorn foran TV-en på lørdagskvelden….

Wikipedia har en grundig gjennomgang av alle de ulike 3D-systemene gjennom historien, samt de som er på markedet nå.

Samme sted finner du en komplett liste over 3D-filmer som er utgitt så langt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse